Според Бойко Борисов няма вариант за правителство

| от |

От предизборния щаб на ГЕРБ в НДК лидерът на партията Бойко Борисов коментира резултатите от изборите, като заяви: За съжаление при тази конфигурация не виждам как ще се направи правителство, предаде общественото радио.

Аз не знам дали в Европа се е случвало толкова пъти и то поредни десницата да победи левицата и то с все по-разгромяващ резултат, а тези, които са след БСП са по три, четири, пет, шест пъти по-малко избиратели от нас. Така че едно голямо благодаря на хората, които ни подкрепят, защото година и половина ГЕРБ беше подложен на унищожение с всички институции от всички. Затова отново българският народ, както и преди две години, както и на европейските избори, гласува най-голямо доверие.

Разбира се ниската избирателна активност има своето обяснение. Последната седмица беше толкова песимистична, толкова тежка за всички нас. 15 души загинаха. Последните дни имаше траур, спряхме заключителните си кампании всички партии. Тогава, когато трябваше да се настройват хората най-много, тогава на практика ние бяхме в траур. Далеч не мисля, че е случаен инцидент.

Борисов заяви, че все още не знае с кого ще се коалира в парламента:

Много са сурови данните. Затова казах, не от неуважение към избирателите, а точно обратното – заради уважението, което имаме към, хората, които са гласували, искаме да имаме окончателните резултати или поне достатъчно ясни резултати, за да може да кажем как са подредени партиите. От тук нататък всички политически лидери трябва да си дадат ясна сметка за своето представяне, защото не може да имаш 7-8 % и да имаш огромните претенции, че си най-великия. Няма как да бъде това.

Не виждам как ще се направи тройна коалиция. За съжаление Реформаторите се представиха зле със своите 8%. Дори да ги прибавиш към нашите – пак не дават стабилно мнозинство. Никой не е заявил желание за преговори. Утре ще се събере изпълнителната комисия и ще умуваме по темата с кой да преговаряме.

С този резултат на Реформаторския блок – двайсет и няколко депутати и нашите 90 – това не е стабилно правителство. Безсмислено е.

За съжаление, проблемът в България е лявото. За съжаление, Левицата в България беше изместена от крайно популистки леви партии, които с огромните си обещания изместиха и намалиха тежестта на Левицата. Видно е, че Станишев не им е бил проблемът на БСП. И с друг лидер резултатите им се влошават, а не се повишават.

Борисов беше категоричен, че ГЕРБ няма да управлява заедно с ДПС: Фактът, че ДПС почти се изравни по резултат с Левицата, с БСП, е проблем за България. С ДПС няма как да работим заедно. Поздравявам ги за добрия резултат. Аз мисля, че като преброят гласовете от чужбина може да стане така че да изпреварят Левицата, но с тях няма да можем да управляваме заедно.

Борисов коментира: Как да протегна ръка на реформаторите, като те не искат мен. Ако иска Искра Фидосова ще я поканя пак и я пратя да преговаря с тях. Щом искат толкова да се направят на интересни пред техните избиратели, добре – честито, правете го. С ДПС – партията не би го позволило. Бареков – няма как.

Борисов каза, че сигурно ще стане така, че да се даде възможност на други партии да се пробват да съставят кабинет: Но като гледам другите партии, те не могат да съберат необходимите гласове. Според него най-лошият вариант за държавата е да се стигне до нови избори.

За варианта БСП и ДПС да направят правителство, Борисов каза: Няма да направят. Много е тежко състоянието в държавата и те никога няма да се хванат повече на тази игра. Сценарият на всичките ще бъде сега да казват „Нека ГЕРБ да направи компромиси, Борисов да не е, да не е еди кой си.

С 90 души какво да направя. Останалите са заявили вече, че не искат да преговарят. Защо аз да съм виновен? Вече чух, че реформаторите не ни желаят. Чух БСП, че остават опозиция, обидени, че имат нисък резултат. Вече с останалите и да се съберем пак няма мнозинство. Каква да ми е вината оттук нататък. Широка коалиция с кой? Когато е толкова тежка ситуацията в държавата, толкова тежко би могло да се направи стабилно управление, всеки си отчита резултатите, мълчи си, чака да проведе преговорите и тогава излиза и си заявява позицията. Вместо да се радваме сега, че за пореден път сме ги победили, аз ще нося отговорност, че съм победител и да се чувствам виновен, че съм ги победил. Трябва ли да се чувствам обиден или виновен, че съм ги победил?

На въпрос дали би рискувал да управлява в нестабилна коалиция, Борисов отговори: Аз съм готов да поема всички рискове за управлението на държавата, защото ние сме най-подготвени. Готов съм да го направя.

Нормално е победителят да излъчи премиера. Той да носи отговорност, защото той е най-опитният човек. Ние сме го доказали и народът на всеки избор го показва ясно и точно с резултата. От там нататък нека всички да помислят какво би следвало и какво ще се случи след още 2 месеца предизборна кампания със служебен кабинет и ще има ли смисъл от избори тогава. Всички си знаем телефоните, може да се чуем и да коментираме. Това е моето предложение към всички.

 
 
Коментарите са изключени за Според Бойко Борисов няма вариант за правителство