Специалисти откриха „пръстовите отпечатъци“ на виното

| от |

Добрите вина имат уникални химически „пръстови отпечатъци“, които могат да покажат техния произход и качество, съобщи Би Би Си. Учени от университета на Калифорния – Дейвис използваха за изследването си вино малбек от Аржентина и Калифорния на един производител. Те откриха отличителни молекулярни характеристики и аромати. Деликатният букет на ценните реколти обаче бързо може да бъде съсипан с лошо съхраняване след бутилирането. Субективните регионални характеристики се основават на външния вид, аромата, вкуса, плътността на виното – всички те оформят букета. Заради увеличаващите се измами специалистите се опитват да разработят обективен тест за специфичните характеристики на „тероара“ – френския термин за уникалния отпечатък, оставян от географията, геологията и климата на дадено място върху виното. Той би помогнал на консуматорите да преодолеят неясната терминология и би защитил интелектуалната собственост на малките производители. С него тръжните къщи биха могли да откриват измамите.

Опити за научно изследване на произхода на виното са правени с ускорители на частици и въглеродно датиране на остатъци от замърсяване от атомни бомби. Търсейки някакви по-лесно доловими признаци, американските учени се спряха на летливите съединения във виното, които се подушват при пиенето му. Те взеха вина малбек, произведени с грозде от различни райони на Аржентина и Калифорния, като поискаха от професионални дегустатори да ги оценят за 20 сензорни характеристики, като аромат – (флорален,  шоколадов, на тъмни плодове),  вкус (сладък, горчив), плътност (вискозитет).  Аржентинските вина малбек обикновено са с по-силен плодов вкус, те са по-сладки и с по-голямо съдържание на алкохол от калифорнийските, които нагарчат повече и имат изкуствени плодови и цитрусови аромати.  Тези разлики не са само субективни. Те се отразяват в особените химични профили, които се улавят с газова хроматография- масова спектрометрия. „Има ли регионални и субрегионални профили на виното? От химическа гледна точка – да – съществуват изключителни ясни разлики“ – каза ръководителят на изследването д-р Хилдегард Хейман на конференция на Американското дружество на химиците. – Предполагаме, че тероарът се определя от надморската височина. Влагата в почвата, видът на почвата, дневните и нощните температури също са фактори“. Когато става дума за сензорно възприятие, регионалните разлики не са толкова ясни. „Причината е, че когато опитваме и помирисваме виното, нещо се комбинира, химикалите могат да се маскират един друг. Мозъкът интерпретира по-общо“ обясни д-р Хейман. С други думи, химическият отпечатък не може да покаже дали вкусът на виното ще е добър или лош, но може да определи района на произход.

Отделно изследване на екип от същия университет се насочи към вината от конкретни реколти с измерване на металния профил на почвата в гроздето. То установи, че дори в едно лозе може да има много вариации. Елементи като бор, никел, цинк са като „баркод на почвата“, който преминава в гроздето. Всяко лозе обаче има по няколко баркода, показа изследване на каберне совиньон, отгледано в долината Напа в Калифорния. Независимо колко ценен е тероарът или реколтата, деликатният баланс на букета в бутилката може бързо да бъде съсипан при лошо съхраняване в домашни условия, доказаха италиански учени. Те сравниха бутилки вино санджовезе, съхранявано 24 месеца професионално (на тъмно при температура 15-17 градуса Целзий) и в домашни условия на 20-27 градуса. „Установихме, че дори малко покачване на температурата ускорява няколко химически реакции, свързани с остаряването на виното и дори води до нови реакции, които не се наблюдават при ниски температури – каза ръководителят на и изследването д-р Фулвио Мативи. – След шест месеца в домашни условия виното в бутилката е приблизително толкова „старо“ като бутилка от същия производител, съхранявана две години в изба“.

 

 

С БТА

 
 

Онова, което интернет ни даде

| от |

Телефоните ни днес са милиони пъти по-мощни от апарата, с който НАСА са изпратили човек в космоса. Ние обаче ги ползваме, за да пишем коментари под видеата на Адел в YouTube за това колко Миле Китич е по-велик. Да оставим и че интернет даде живителна сила на троловете. Това са естествени негативи – като хората, които са против яденето на месо. Винаги ще има някой, който ще свикне последен с хубавото. Тъй като всяка революция върви със своите глупости, лесно е да се сещаме за тях.

По случай деня, в който се появява компютърната мишка, решихме да се съсредоточим върху позитивите, които интернет ни дава, но пренебрегваме с необяснима усърдност.

Google

Ако ми даваха по левче всеки път, когато някой ме пита глупост от рода на „коя е столицата на Азербайджан“, щях да седя на плажа на Малдивите и да пиша коментари под видеата на Адел в YouTube колко Миле Китич е по-велик.

Туториалите в YouTube

Джъстин Бийбър тръгна от YouTube. На сайта има всякакви уроци за всичко. Като почнеш от най-необходимите неща: оказване на първа помощ, оцеляване в пустошта, гримиране. И стигнеш до страхотни глезотии като:

гримиране.

 

Аудио книги

И преди да е станало мазало, искам да подчертая, че ситуацията не е или-или. Може и двете.

Някои хора „обичат да усещат книгата в ръцете си“. Хубаво. Не се съмнявам, че и едно време монасите са казвали на Гутенберг : „обичаме да усещаме перото в ръцете си“. Нищо лошо, кой каквото го кефи. Аудио книгите са подценявани, това ми е мисълта.

 

GPS

Ако едно време Калин Терзийски казваше, че Зелените са хубави, това е, защото не е виждал джипиес. Зелените са нищо пред тази технология. Няма да се луташ, няма да се маеш, няма ама това на тая пряка ли беше или на следващата. Цъкаш два пъти – аз съм тука, трябва да стигна там и то само тегли чертата. Ти само трябва да ходиш по нея. А ако се страхуваш, че те следят – да, следят те. Сергей Брин и Лари Пейдж (които само звучат, че са от Лед Цепелин, иначе са собственици на Гугъл) седят в офиса си и се чудят „Тоя па къде ще кърка тая вечер“.

 

Бонус:

Хапчета за всичко

За гъбички, за газове, за мускули, за сваляне на килограми, за простата, за по-надолу от простата. На практика тази медицинска част от интернет е като рекламите, докато вечеряте. Само, че на стероиди. Купени от интернет. А ако нямаме пари да си купим хапчета за всичко – споко. Един нигерийският принц иска да ни даде милиони долари.

 
 

Пол Верховен снима филм за монахиня лесбийка

| от chronicle.bg, по БТА |

Световноизвестният режисьор Пол Верховен снима в Париж лентата „Пресветата Дева“ за монахиня лесбийка, съобщава сайтът Лайф.

Порталът цитира информация на Саид бен Саид, президент на френската телевизионна копания SBS Productions, която реализира филмовия проект.

Бен Саид е френски продуцент от тунизийски произход, който основава споменатата компания през 2010 година. На страничката си в Туитър кинодеецът показа афиша на бъдещия филм, като уточни, че режисурата ще бъде поверена на Верховен, известен с със заглавия, като „Първичен инстинкт“ , „Робокоп“, „Зов за завръщане“ и др.

Главната роля ще бъде поверена на белгийската актриса Виржини Ефира. Сюжетът се основава на книгата на американската писателка Джудит Браун „Аморални постъпки: животът на монахиня лесбийка в Италия в епохата на Ренесанса“

 
 

Google и Facebook станаха жертва на многомилионна измама

| от |

Google и Facebook потвърдиха, че са станали жертва на измама на стойност 100 милиона долара. През март стана ясно, че
литовец е съден заради „фишинг“ атака срещу две американски интернет компании, без да даде подробности за имената им.

Предполага се, че двете компании са изпратили на банковите сметки на измамника над 100 млн. долара.

На 27 април Fortune съобщи, че жертвите са Facebook и Google. Мъжът, обвинен за измамата, е на 48 години. Евалдас Римасаускас се е представял за азиатски производител и мамел компаниите в периода между 2013 и 2015 година, пращайки мейли на техни служители и агенти. Мейлите били създадени така, че да изглеждат като дошли от азиатската фирма и включвали фалшифицирани имена и фактури, които изглеждали като подписани от шефовете на измамените фирми.

След като компаниите установили измамата, информирали властите. И Google, и Facebook обаче отказват да кажат колко пари са дали на измамника.

 
 

Кучетата „се заразяват“ от лошото настроение на собствениците си

| от chronicle.bg, по БТА |

Учени от университета по ветеринарна медицина във Виена установиха, че кучетата „се заразяват“ от емоционални звуци, които чуват от хора или свои събратя.

Емоционалното заразяване е основен компонент на съчувствието. То е характерно за различни животински видове – от примати до гризачи.

Учените са работили с 53 възрастни кучета от различни породи и собствениците им. Те са направили експеримента в две стаи – едната с високоговорител, скрит в дървена кутия. По него пускали различни аудиостимули. За позитивен човешки звук използвали смях, а за негативен – плач. За кучешки звуци използвали игрив лай и вой от изолация. Контролно ветеринарите пускали и неемоционални звуци – говор, дъжд, ромон на листа.

Сравнявайки позитивни и негативни звуци на кучета и хора, участвалите в експериментите животни са показали с поведението си силна реакция и негативно емоционално състояние, след като са чули негативните звуци. Те са реагирали най-остро с вцепеняване на нещастието на събратята си