Спад на годишната инфлация в България през февруари за седми пореден месец

| от |

Индексът на потребителските цени (CPI) на България се понижи през февруари 2014-а година с 0,4% на месечна база след спад с 0,2% през януари, показват днешните данни на Националния статистически институт.

indeks

На годишна база инфлацията в страната се понижи с цели 2,6% (спрямо февруари 2013-а) след понижение с 2,2% в началото на годината. Така на годишна база България остава в дефлация за седми пореден месец (от август миналата година насам).

Средногодишната инфлация за периода от март 2013-а до февруари 2014-а се понижи с 0,2% спрямо инфлацията през периода март 2012-а/февруари 2012-а, показват днешните данни на НСИ.

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха през февруари с 0,2% спрямо януари, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от миналия месец.

Поредно солидно понижение от 3,1% бележат цените на облекло и обувки през февруари спрямо първия месец на годината, докато цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива се понижиха с 0,1%.

Понижение с 2,3% на месечна база има и в транспортните цени, спад с 0,2% на цените в здравеопазването и намаление с 0,1% на цените в сектора на съобщенията, показват февруарските данни на НСИ.

Хармонизираната инфлация (HICP индекса) на България през февруари 2014-а година се понижи с цели 0,6% на месечна база след спад с 0,2% през януари, докато на годишна база бележи спад с 2,1% (спрямо февруари 2013-а) след спад с 1,3% през предходния месец.

 
 
Коментарите са изключени за Спад на годишната инфлация в България през февруари за седми пореден месец