СП ден 10 и 11: Белгия напред, Босна у дома, Гана измъчи Германия

| от |

На стадион „Минейрао“ в Бело Оризонте Аржентина победи Иран с 1:0, в мач от втори кръг на Група F. Голмайстор в добавеното време стана Лионел Меси, който отбеляза своя 40-и гол с националната фланелка на Аржентина. Този гол прати аржентинския отбор на осминафиналите в Бразилия.

10437446_909230265759488_8386557542967695945_n

„Не съм недоволен, а напротив. Много съм щастлив от това, което показаха моите момчета.”
Така селекционерът на Иран Карлош Кейрош коментира загубата с 0:1 от Аржентина, дошла с гол на Лео Меси в добавеното време на мача от Група F на Мондиал 2014.

„Две личности решиха този мач. Първият е съдията. Не ни даде стопроцентова дузпа, в малките детайли винаги свиреше срещу нас. Нека да го кажа така – ние играхме за честта си, той не. Вторият човек, който реши двубоя бе Лионел Меси. Той може да направи разликата във всеки един момент. Благодарности на всички привърженици на Иран, които ни подкрепиха за пореден път“, заяви португалецът.

На стадион „Арена Кастелао“ във Форталеза Германия и Гана завършиха наравно 2:2 след два обрата в резултата в мач от група G на Мондиала в Бразилия. Марио Гьотце откри резултата за Германия в 51-ата минута, след което Гана отбеляза два гола чрез Андре Аю в 54-ата и Асамоа Гиан в 63-ата минута. Изравнителният гол за Маншафта вкара резервата Мирослав Клозе в 71-ата минута, негов 15-и на световни първенства.

Селекционерът на Гана Джеймс Квеси Апиа е оптимист за класирането на тима му на 1/8-финалите на Мондиал 2014 след 2:2 срещу Германия. В първия си мач Гана загуби от САЩ с 1:2, а в последния си двубой се изправя срещу Португалия.

„Добър мач. Срещу Германия е винаги трудно. Дадохме най-доброто от себе си и създадохме много положения. Всяка грешка срещу тим като Германия обаче се наказва. Имаме още един мач и смятам, че сласирането ни напред е възможно. Ганайците се борим докрай. Отборът ни е млад и дава добра заявка за бъдещето. Бях много критикуван след първата загуба, сега не се надявам да получа похвали. В Гана всеки разбира от футбол и има 25 милиона селекционери. Съли Мунтари много ще липсва, жалко че получи нов жълт картон“, каза Апиа.

Селекционерът на Германия Йоаким Льов посочи, че целта пред Бундестима е спечелване на първото място в групата, което означава едно – победа над водения от Юрген Клинсман тим на САЩ в последната среща. Германия води в група G след 4:0 над Португалия и 2:2 срещу Гана. Американците спечелиха срещу Гана с 2:1 и теоретично могат да изместят Германия, ако се поздравят с успех над Португалия. Двубоят между двата тима е последен от програмата за деня в понеделник.

„Получи се открит мач с високо темпо, а футболистите дадоха всичко от себе си на терена. Германия показа характер и успя да се възстанови след като получи втори гол. Нашата цел не се е променила. Искаме да спечелим следващия си мач и да завършим на първо място в групата. Гана свърши добра работа.

Те успешно затваряха пространствата и през нас нямаше открит терен. Темпото беше невероятно високо. Искахме да избегнем тежка битка в тези температури. Отборът показа силен дух, за да се върне в мача, след като губехме в резултата“, завърши Льов.

Германският национал Мирослав Клозе заяви, че е щастлив да изравни постижението на бразилеца Роналдо от 15 отбелязани гола на световни първенства по футбол. Германия завърши 2:2 с Гана, а Клозе се разписа в 71-а минута, с което донесе точката на Германия.

„Това е просто страхотно. Лично познавам Роналдо, той е велик футболист. За мен е голяма чест да съм редом до него. Преди 12 години при първото си участие на световно първенство, никога не съм си представял, че мога да постигна подобно нещо. Но за мен е по-важно, че гола ми беше от полза на отбора. Като цяло не изиграхме най-добрия си мач“, коментира Клозе.

Любопитното е, че Клозе може да изпревари Роналдо до края на Мондиала, който се провежда именно в родината му Бразилия.

Футболистът на Гана Кевин Принс Боатенг коментира, че съставът му все още има шанс да преодолее груповата фаза на Мондиала в Бразилия.

„Дойдохме тук и искахме да победим, не се получи, но си тръгнахме с точка. Все още имаме шанс да се класираме напред“, започна Боатенг.

„Много съм щастлив. Показахме много, много добра игра. Гледахме два състава, които предлагат качествен футбол. Смятам, че може да сме доволни от постигнатото“, каза още Боатенг, цитиран от Goal.com.

Отборът на Босна и Херцеговина отпадна от Световното първенство по футбол, след като в мач от група „F“ загуби от Нигерия с 0:1 на „Арена Пантанал“ в Куяба. Единственото попадение в срещата отбеляза Питър Одемвинге в 29-ата минута, а двубоят ще се запомни с отменен гол на Един Джеко заради несъществуваща засада.

Успехът беше първи за Нигерия от 1998 г. насам. В следващия си мач африканците играят с Аржентина и дори и равен ги класира на 1/8-финалите.

Селекционерът на Босна и Херцеговина Сафет Сушич изрази своето съжаление от загубата с 0:1 от Нигерия и от последвалото отпадане от Мондиала в Бразилия. Специалистът заяви, че малко късмет не е достигнал на възпитаниците му.

„Трудно е след загуба да играеш отново. Жалко за това поколение, че отпада така“, започна Сушич, цитиран от „Спорт Експрес“.

„Не мога да критикува тима си, защото всички се бореха, търсиха своя шанс. Нямахме късмет“, завърши той.

Селекционерът на Нигерия Стивън Кеши благодари на своя отбор за победата над Босна и Херцеговина с 1:0 в мач от Световното първенство. Според думите на специалиста, той не се съмнява, че Нигерия ще се класира за осминафиналите на шампионата.

„Цяла Западна Африка ликува. Гана спечели точка срещу Германия, а ние победихме. Това е чудесно за целия континент. Ние показахме боен дух и не се съмнявам, че ще играем на осминафинал. Имам футболисти, които могат да го направят. Длъжни сме да тренираме много, за да се подготвим за мача срещу Аржентина“, коментира Кеши пред официалния сайт на ФИФА.

След два мача от груповата фаза Аржентина е лидер в група „F” с 6 точки, Нигерия има три, Иран – една, а Босна и Херцеговина – нула. В последния кръг Аржентина играе с Нигерия, а Иран с Босна и Херцеговина, като мачовете са на 25 юни от 19:00 часа.

„Минаха 16 години без победа на Нигерия на световно първенство, така че сме много развълнувани. Имахме нужда от тази победа“, заяви голмайсторът Нигерия срещу Босна Питър Одемвинге.

„Босна разполага с фантастични играчи, така че сме щастливи да се върнем в борбата, след като някои хора ни обвиниха в слабо представяне след първия мач срещу Иран (0:0). Победите засягат хората по различни начини. Ако достигнем до следващата фаза там всичко може да се случи. Може би ще бъдем вдъхновени, както бяхме в турнира за Купата на африканските нации“, каза още Одемвинге пред официалния сайт на ФИФА, който беше избран за Играч на мача.

Нападателят на Босна и Херцеговина Един Джеко заяви след загубата от Нигерия с 0:1 в мач от Световното първенство, че резултатът е повлиян от съдийски грешки. Според нападателя, главният съдия повече не трябва да ръководи мачове от мондиала.

„Ние трябваше да победим в този мач. Арбитърът също има вина за загубата ни. Отборът ни трябва да се прибере у дома и ни е много тъжно заради това, но съдията също трябва да си ходи. Той повлия на резултата“, коментира Джеко, цитиран от Goal.com.

Новозеландския съдия Питър О‘Нийл отмени гол на Един Джеко в 29-ата минута заради несъществуваща засада. След загубата Босна и Херцеговина загуби шансове за класиране на осминафиналите на мондиала.

Отборът на Белгия победи с 1:0 Русия в двубой от група „H” на Световното първенство. Единственото попадение отбеляза нападателят Дивок Ориги две минути преди края на мача.

За тима на Белгия като титуляри започнаха Маруан Фелайни и Дрис Мертенс, които в първата среща с Алжир влязоха като резерви.

На загрявката преди началото на срещата се контузи защитникът Томас Вермален, но Макс Вилмотс реши той да започне като титуляр. В 31-ата минута Вермален беше принудително заменен от Ян Вертонген. Пет минути по-рано руският тим поиска дузпа заради удар срещу нападателя Максим Кануников, но съдията Феликс Брих подмина ситуацията.

В 84-ата минута Кевин Миралас можеше да открие резултата за Белгия, но ударът му срещна гредата.

Две минути преди края на мача Дивок Ориги вкара попадението, което класира Белгия на осминафиналите на турнира.

Нападателят на руския национален отбор Максим Кануников отбеляза, че отборът се е представил достойно при загубата от Белгия. Както е известно, Белгия победи руския тим и се класира за осминафиналите на Световното първенство.

„Играхме добре като цяло. Необходимо е да се подготвим по-добре за следващия мач. Всички се раздадоха максимално, но за съжаление загубихме“, каза Кануников пред „Россия-2“.

Треньорът на руския национален отбор Фабио Капело каза, че въпреки загубата от Белгия с 0:1 му е допаднала играта на защитника Алексей Козлов и на нападателя Максим Кануников. Специалистът заяви, че Русия ще търси единствено победа срещу Алжир в последния си мач от група „Н“ на Световното първенство.

„В мача с Алжир се нуждаем само от победа, защото равенството не ни устройва. Нека изчакаме резултата от мача между Алжир и Южна Корея, защото от този двубой зависят много неща. Много ми хареса играта на Козлов и Кануников. Не мога да имам никакви претенции към тях“, каза Капело пред „Спорт Експрес“.

Наставникът на Белгия Марк Вилмотс изрази становище след победата над Русия с 1:0, че съперникът е натрупал прекалено много умора в края на мача и затова е загубил. Тимът на Белгия се класира на осминафиналите след попадение на Дивок Ориги в края на мача.

„Мачът беше оспорван, Русия наистина искаше да спечели. Не мога да кажа, че показахме велик футбол, но като цяло се получи достоен двубой. Победата, разбира се, е благодарение на целия отбор, но мога да отлича Еден Азар, който е перфектен футболист. Руснаците се умориха в края на мача и Азар се възползва от това“, каза Вилмотс пред „Спорт Експрес“.

Голмайсторът за Белгия в мача срещу Русия Дивок Ориги призна, че все още не може да осъзнае важността на попадението, което отбеляза. В 88-ата минута нападателят отбеляза единственото попадение в мача и класира своя тим на осминафиналите на Световното първенство.

„Това е специален момент, но аз дори не осъзнавам какво направих. Голът ми беше много важен, но успях да отбележа благодарение на целия отбор. Еден Азар ми даде отличен пас, който ме изведе на удобна позиция. Бях длъжен да се възползвам от шанса, който получих“, каза Вилмотс, цитиран от RTBF.

Отборът на Алжир записа първа победа на Световното първенство, след като победи с 4:2 тима на Южна Корея. Двубоят от група „Н“ се игра на „Ещадио Бейра-Рио“ в Порто Алегре. Титуляр за Алжир излезе вратарят на ЦСКА Райс М‘Боли. Три гола за африканския тим паднаха през първото полувреме след груби грешки в защитата на Южна Корея. Първо нападателят на Алжир Ислам Слимани откри резултата в 26-ата минута, а само две минути по-късно защитникът Рафик Халиш покачи на 2:0. Седем минути преди края на първата част Абделмумен Джабу направи резултата класически.

Южна Корея започна по-активно след почивката и логично отбеляза гол. В 50-ата минута Хюн-Мин Сон вкара топката във вратата, пазена от Райс М‘Боли. Полузащитникът Ясин Брахими покачи на 4:1 след двойно подаване със Софиан Фегули. Капитанът на Южна Корея Ку-Джа Чеол оформи крайния резултат в 72-ата минута.

Алжир стана първият африкански тим, който успя да отбележи четири гола в един мач на световни първенства.

Селекционерът на Алжир Вахид Халилходжич бе много доволен от победата с 4:2 над Южна Корея. Това бе първи успех за африканската държава след 32 години на световно първенство. Наставникът я посвети на алжирския народ.

„Победата след 32 години на световно първенство означава много за нас. Посвещаваме този успех на алжирския народ. Направихме почти перфектно първо полувреме. След почивката се поотпуснахме и не играхме така добре. Направих няколко промени в стартовия състав, защото наблюдавах внимателно футболистите на Република Корея в първия им мач и исках да освежа състава. Радвам се, че победихме и се реабилитирахме за обидната загуба от Белгия на старта. След този резултат вече всичко е възможно в нашата група“, смята Халилходжич, цитиран от официалния сайт на ФИФА.

Селекционерът на Южна Корея Хон Мюн Бо остана разочарован след поражението на неговия тим с 2:4 от Алжир на световното първенство. Той призна, че е направил някои грешки в подготовката за мача и се извини на феновете за загубата.

„Искам да се извиня на южнокорейските фенове. Нашата стратегия не беше добра. Постарахме се да се подготвим добре за мача с Алжир, но явно сме направили някаква грешка, не сме оценили съперника правилно. Резултатът говори сам за себе си. Бяхме колебливи в защита, допуснахме много голове, бяхме което е лошо. Знаехме, че Алжир е силен отбор, но в хода на мача на няколко пъти загубихме концентрация. Съперникът игра много организирано и се възползва от нашите грешки. Сега ни предстои мач с Белгия, в който трябва да покажем всичко, на което сме способни“, заяви Бо, цитиран от официалния сайт на ФИФА.

Португалия и САЩ завършиха наравно 2:2 във втория си двубой от група „G“ на световното първенство. Късен гол в 5-ата минута на добавеното време на Силвестре Варела остави надеждите на европейския тим да се класира на 1/8-финал в турнира. Преди това Нани бе открил резултата в мача в 5-ата минута, а американците направиха пълен обрат с голове на Джърмейн Джоунс в 64-ата и Клинт Демпси в 81-ата минута. За да се класира Португалия в следващата фаза на надпреварата, трябва да търси задължителен успех в последния си мач срещу Гана и да се надява на добро развитие в другия мач.

САЩ ще играе за победа в последния си мач от груповия етап срещу Германия, заяви немският селекционер на американците Юрген Клинсман сред равенството 2:2 с Португалия.

„Когато ви вкарат гол в последните секунди на мача, това може да се нарече лош късмет. Моите момчета показаха изключителна игра. Сега искаме да победим Германия, за да си гарантираме влизането в 1/8 финалите. Това равенство малко ме разстрои. Ще се трудим здраво, за да не се повтори това нещо“, каза Клинсман, цитиран от официалния сайт на ФИФА.

САЩ и Германия имат по 4 точки, а Португалия и Гана по една.

 
 
Коментарите са изключени за СП ден 10 и 11: Белгия напред, Босна у дома, Гана измъчи Германия