Сони все пак ще пусне „Интервюто“

| от |

Американската компания „Сони пикчърс“ (Sony Pictures Entertainment) не се отказва да пусне филма „Интервюто“ (The Interview), заяви адвокатът на корпорацията Дейвид Бойес за телевизионния канал Ен Би Си (NBC).

Според него, по-рано „Сони пъкчърс“ само са забавили пускането на филма. „Ние ще пуснем лентата на екран“, каза адвокатът. „На какъв носител още не може да се каже, но това ще стане“.

Говорейки за кибератаката срещу компанията, адвокатът каза, че „това е проблем на националната сигурност на САЩ, а не на компанията „Сони пъкчърс“.

В края на ноември неизвестни хакери извършиха пробив в информационната сигурност на компанията и пуснаха поверителна информация: В интернет бяха качени непубликувани филми и информации за сценария за новата история на Джеймс Бонд, както и лична кореспонденция.

Освен това хакерите оставиха послание със заплахи, в който се посочва, че по време на премиерата на филма „Интервюто“, в който се разказва за заговор срещу севернокорейския лидер Ким Чен Ун, могат да бъдат извършени терористични актове. В този контекст „Сони пикчърс“ обяви отмяната на премиерата на филма в САЩ, насрочена за 25 декември.

В петък правителствената агенция на САЩ ФБР обвини Северна Корея за кибератаките на студиото. Американският президент Барак Обама обеща, че САЩ ще наложат санкции.

След като филмовата компания обяви отмяната на премиерата, от всички страни я заляха порои от критики. Холивудски звезди и известни политици отбелязаха, че „престъпниците не трябва да диктуват на американците и на света, какво могат да гледат зрителите в кината и какво не“.

В същото време някои експерти смятат, че филмовата компания се е превърнала в заложник на сблъсък между интересите в голямата политика. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Сони все пак ще пусне „Интервюто“