Софийският университет стана на сто двайсет и пет

| от |

Най-старото висше училище в България, Софийският университет „Свети Климент Охридски“, отбеляза 125-ата си годишнина.

Пред учени и преподаватели от едни от най-авторитетните университети в света столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че Общината е взела решение да кръсти една от новите метростанции в кв. „Младост“ на името на първия ректор на Софийския университет – Александър Балан.

По идея на проф. Иван Илчев се обмисля да се създаде училище в София, което да бъде част от Алма Матер. В него ще преподават учени от университета, а студентите ще имат стажове.

За първи път откриването на академичната година ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне след минути, в 16 часа от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм „Св. Александър Невски“, където тържествено ще бъде дадено началото на академичната учебна година.

Шествието е част от дълга традиция имаща за основа две исторически събития. Първото са овациите, които студентите от Софийския университет устройват на 11 май 1894-а година пред дома на поета Иван Вазов в знак на несъгласие с тогавашната политическа обстановка в страната и по този начин бойкотират празничната официална програма, посветена на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Второто е първата университетска криза, довела до грубо посегателство върху автономията на университета и последващото му временно закриване след публичното освиркване на княз Фердинанд при откриването на Народния театър в началото на 1907-а.

 
 
Коментарите са изключени за Софийският университет стана на сто двайсет и пет