Софийски фестивал на науката – запознай се с мозъка си; манипулирана репродукция

| от |

Можем ли да променяме човешките гени и какви опасности крие манипулираната репродукция? Адска жега или нова ледникова епоха – какво ни чака? Различава ли се наистина мозъкът на мъжа от този на жената? Възможно ли е да сме дошли от Марс? Кои ще са технологиите и професиите на бъдещето? Къде е душата на машината? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще търсим на Софийския фестивал на науката тази година.

festival na naukata

Софийски фестивал на науката се провежда за четвърта поредна година и е сбъдната мечта на много хора. Основан през 2011г от Британски Съвет и форум Демокрит, под патронажа на Министерство на образованието и науката. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува. Събитието е част от културния календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019г. Фестивалът ще се проведе от 8 до 11 май в района на Театър София и парк Заимов. Повече информация за събитието, програма и билети може да откриете на http://www.britishcouncil.bg/sites/britishcouncil.bg/files/sofia-science-festival-programme-2014.pdf

karta sof festival

Манипулирана репродукция

Откриване на фестивала на 8 май, 18ч, сцена Арена от проф. Робърт Уинстън.

Генетичните технологии могат да бъдат използвани, за да създаваме по-интелигентни, по-силни и по-атрактивни поколения. А трябва ли? Подобряването на човешки качества по време на репродуктивния процес може да има сериозни последици за отделния човек и обществото като цяло. В последните си трудове проф. Робърт Уинстън поставя етични въпроси за историята, смисъла и използването на репродуктивното генно инженерство. С това е свързана и темата на презентацията му, с която ще открие Софийския фестивал на науката тази година.

Проф. Робърт Уинстън е познат от популярните серии на Би Би Си „Човешкото тяло“, „Суперчовек“, „Тайният живот на близнаците“, „Дете на нашето време“, „Човешките инстинкти“ и много други. За филма си „Човешкото тяло“, който преди време се разпространяваше в България с тиража на в. „Капитал“, е носител на наградата на британската филмова академия BAFTA.

Робърт Уинстън е професор по „Наука и общество“ в Импириъл Колидж, Лондон. През 70-те години на ХХ век той доразвива техниките, с които се подобрява лечението на безплодието, а по-късно става пионер в усъвършенстването на ин витро оплождането, и разработва предимплантационната диагностика. Изследователската му дейност продължава в Института по репродуктивна биология на Импириъл Колидж с цел повишаване на успеваемостта на трансплантации при хората. Автор е на над 300 публикации в реферирани издания. Последните му изследвания са в областта на модификация на гените за по-добро лечение на редица заболявания.

Професор Уинстън е дълбоко отдаден на комуникацията на науката като водещ на многобройни телевизионни и радио предавания с множество награди и автор на 20 книги.

Удостоен със званието Лорд през 1995г., той често се застъпва за ролята на образованието, науката, медицината и изкуствата пред Камерата на Лордовете в Британския парламент. От 1999 до 2002г. е председател на Парламентарната комисия по наука и технологии. Страстен почитател е на класическата музика, предвоенните автомобили, футболен клуб Арсенал и хубавото вино.

Запознай се с мозъка си

Научно шоу с проф. Франк Бърнет, 10 май, 20ч, сцена Арена.

Франк Бърнет ни кани да се запознаем с мозъка си, вместо просто да го използваме! Кои части за какво отговарят? Какво обърква мозъка? Има ли мозъкът таен живот? Има ли разлика между мозъка на мъжа и този на жената? Забавен микс от демонстрации и игри, които ще ви помогнат да научите повече за мозъка си.

Освен, че притежава невероятна харизма, с която ще ви завладее завинаги, Франк Бърнет е невроендокринолог и първият професор по комуникация на науката в Обединеното кралство. Той е сред основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab”.

meet-your-brain

Ще откриете още много интересни теми:

Аз, роботът; Химически мистерии;Добре дошли на Марс; Математическо магическо шоу;Променя ли се режимът на валежи в България; Генетика в магическия свят и много други.

Учените ще ви показват експерименти, ще играете игри, ще се научите как да правите облак в бутилка и още много други забавни, но и полезни неща. Ще видите технологии от миналото, но и ще надникнете в бъдещето, за да видите нови. Ще откриете как работят 3D принтерите, как са изглеждали първите модели на някои машини и още куп инетересни неща.

 
 
Коментарите са изключени за Софийски фестивал на науката – запознай се с мозъка си; манипулирана репродукция