Сочи 2014: много сигурност не съществува

| от |

Установка Олимпийских колец на железнодорожном вокзале в Сочи

Засилването на мерките са сигурност в Сочи станаха предмет на оживени дискусии в световните медии. Едни издания отбелязват, че олимпийската столица ще поставена по време на Игрите фактически във военно положение – което, според тях, „ще лиши Олимпиадата от тържествена атмосфера”.

Други подчертават, че предприетите мерки ще осигурят на гостите и участниците висока степен на защита – което е съвършено оправдано в условия на повишена терористична заплаха. Дали ще се намери „златната среда” – да се осигури безопасността на спортистите и гостите на Олимпиадата, а заедно с това и празничният дух?

Сочи беше поставен в особен режим на сигурност на 7 януари. В столицата на зимната Олимпиада е забранено влизането на транспорт от друг град, ожесточени са правилата за превоз на багаж на авиолиниите. На улиците и спортните обекти безопасността се осигурява от над 30 хиляди полицаи и военнослужещи от войските на МВР.

В западните медии, в частност в нюйоркския Time, пишат, че спортистите и феновете ще трябва да платят за сигурността висока цена: да съхраняват олимпийския дух в „обсадена крепост”. Забраната за влизане и излизане от столицата на Олимпиадата е безпрецедентен случай в съвременната история на Игрите. Но там се привежда и мнението на експерта. Както смята Павел Баев от Института за изследване на проблемите на мира в Осло (PRIO), предприетите мерки ще направят Сочи „високозащитен”. А подслушването на телефонните обаждания и проследяването на онлайн активността силно ще затрудни координацията на потенциалните терористи вътре в града.

Информацията за това какви мерки, освен споменатите, ще бъдат предприети в Сочи, едва ли ще стане достояние на обществеността: публикуването им означава терористите да бъдат въоръжени със знание. А в сегашните условия всякакви стъпки за сигурността са оправдани, убеден е председателят на обществения съвет при Министерството на отбраната на Русия Игор Коротченко:

– Сигурността на Олимпиадата в Сочи е един от основните приоритети днес. Затова онези ограничителни мерки, които са въведени при полетите, допускам, че са напълно оправдани. Временното неудобство може да се изтърпи. Що се отнася непосредствено до Олимпиадата, няма никакво обсадно или военно положение. Сочи е олимпийски град, където ще се осигурят всички удобства и граждански свободи. Друг е въпросът, че периметърът на олимпийските обекти и самия град – морската акватория, въздушното пространство – ще бъдат затворени. Това са абсолютно необходими мерки, предвид, че тероризмът днес е заплаха за всички без изключение страни.

На руските колеги ще помогнат американските служби. Директорът на ФБР на САЩ Джеймс Коми заяви, че е доволен от нивото на взаимодействие с руските структури на реда. Според Коми около двайсет служители на ФБР ще има в Москва и още около десет – в Сочи.