Сноудън живее 1 г. в най-голяма тайнственост в Русия

| от |

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън отбелязва утре първата годишнина от получаването на право на убежище в Русия, където животът му продължава да е обгърнат в най-голяма тайна, без никакви публични появи.

Много малко информация излезе за живота на бившия консултант на Агенцията за национална сигурност, откакто той получи на 1 август 2013 г. временно убежище за една година в Русия. Според официалната версия той прекара повече от месец в транзитната зона на летище Шереметиево в Москва.

Не е ясно например в кой град живее той, дали работи и ако е така в каква област е намерил работа. Последната снимка на Едуард Сноудън, публикувана от руските медии, датира от октомври 2013 г. Облечен в червена тениска и с бежов каскет на главата си, изглеждаше, че той се намира на кораб по река Москва.

Популярният сайт LifeNews също публикува малко преди това снимка на бившия консултант, докато пазарува и бута количка в супермаркет. Адвокатът му Анатолий Кучерена след това потвърди, че това наистина е той. През април Едуард Сноудън обаче неочаквано се включи в ежегодната пряка линия с руския президент Владимир Путин, като му зададе въпрос за наблюдението на населението на Русия.

„Бих искал да ви попитам дали Русия прихваща, съхранява и анализира по някакъв начин комуникациите на милиони хора?“, попита Сноудън в записан видео въпрос, като се появи изцяло в черно с тъмно сако и сива риза.

Страхове за живота му

Обвинен в САЩ в шпионаж и кражби на държавни документи, след като разкри мащаба на електронното наблюдение в цял свят от Вашингтон, той пристигна в Москва през Хонконг с намерението да замине за Латинска Америка. Бившият съветник на АНС, чийто паспорт беше отнет от американските власти, в крайна сметка остана в Русия, след като получи убежище.

Руският му адвокат Анатолий Кучерена заяви вчера, че беглецът продължава да се страхува за живота си. „Ако имах възможността да организирам среща с него, щях да го направя. Но днес въпросът за сигурността му продължава да е актуален“, заяви той на форум, посветен на образованието. „Познавам неговото безпокойство, отношението му към живота, отношението му към хората, познавам отношенията му с неговите родители. Това е един много почтен човек“, допълни адвокатът.

През януари Сноудън получи смъртна заплаха от американски високопоставени представители, чиято самоличност не беше разкрита.

Символична важност

Тъй като се изпаряват надеждите му да се завърне в родината си или да получи убежище в Бразилия, както поиска, Едуард Сноудън трябваше да поиска удължаване на разрешителното си за пребиваване в Русия, което изтича утре.

Кучерена заяви в началото на юли, че необходимите документи за подновяването на разрешителното са били предадени на имиграционните служби и че процедурата е в ход. Но до момента руските власти не са обявили никакво решение и Кучерена отказва всякакъв коментар по въпроса.

Представители на имиграционните служби, пожелали анонимност, обаче съобщиха пред руските агенции че трябва да бъде предоставено подновяване на разрешителното на Едуард Сноудън, тъй като животът му продължава да е застрашен и че беглецът трябва да избере дали да обяви или не решението.

„Самото присъствие на Едуард Сноудън има символично значение за Русия за разлика от информациите, които той притежава и които ще загубят стойността си с течение на времето“, обяснява политологът Алексей Макаркин. „Сноудън се превърна в символ на борбата за свобода, това е полезно за Русия. Днес той е един от силните аргументи, които тя може да изтъква пред международната общност“ в момент, когато отношенията със Запада се влошават с всеки изминал ден, допълни той. /АФП

 
 
Коментарите са изключени за Сноудън живее 1 г. в най-голяма тайнственост в Русия