След потопа ни заляха идиотизъм и неадекватност

| от |

Александър Николов

Няма да коментирам причините за това, което се случи във Варна. Виновни сме всички, някои по-малко, други повече, някои директно за действие или бездействие, други за мълчаливо наблюдение. Това, което се случи е абсурдно да се случва във втория по-големина град на страна от ЕС, кандидат за европейска столица на културата, за младежка столица, гордо кичещ се с названието морска столица на България и получил само преди години наградата „Най-добрия град за живеене“. Случи се след дъжд, без да имаме преляла река, минаваща през центъра на града. И ако виновни сме всички, то отговорни са тези, които са облечени във власт. Избирането / назначаването на властова позиция носи не само добра заплата, банкети и екскурзии за сметка на бюджета. Носи и отговорности. Няма да кажа, че в нормалните държави следват оставки. Защото ние сме ненормална държава.

Няма как една държава да нарече себе си нормална ако след трагедия, при която загинаха 15 души от екрана се леят следните изказвания на властимащите.

Пламен Орешарски:

Разпоредил съм цялостно обследване, ще се вземат мерки така, че да не се получават такъв тип стеснявания на участъци, виждате как понякога времето прави „неприятни шеги“.

Шегичка, а Пламенчо? Е, не е смешно!

Даниела Бобева:

„Злото е гръмогласно, а доброто е толкова мълчаливо. Не трябва така. Никой от нас не каза кметът е виновен, никой никого не обвини“.

Ама сте ми едни такива добрички… Да се разплаче човек…

И пак госпожа Бобева:

„Може би за това трябва да ни поискате оставката, че не можем да спрем дъжда.“

За това точно не бяхме се сетили, но се сещам за поне хиляда причини.

Цветлин Йовчев за кмета на Варна Иван Портних:

„Ако е викал за помощ от прозореца на кметството, едва ли ще я получи“

Той откъде е викал не знам, факт е, че един кмет идиот, един вицепремиер идиот и един премиер идиот се търсеха кой къде е бил и кой на кого е звънял, докато хора се давеха във вода и кал. Трябваха ви няколко часа, за да разберете, че във Варна нещо се е случило, а ние чакаме от Вас превенция.
И разбира се ‘новият политик’:

Бареков пред ПИК за трагедията в „Аспарухово“: Господ изостави правителството! Всички в парламента са виновни за трагедията! Орешарски и Портних са неадекватни!

След няколко дни анализи Йовчев достигна до следното заключение.

„Основната причина за нещастието е бедствието. Срещу природата не можем да вървим. Дали е имало човешки грешки не можем да кажем. Но бедствието беше предизвикано от голямото количество вода за кратко време“

От своя страна Бойко Борисов защити кмета на Варна:

“Кметът на Варна е по-млад, емоционален. Трупове вижда за първи път, сигурно. Може да има такава реакция.“

Към цялата тази неадекватност можем да добавим публикуваните в някои медии пророчества на учителя Дънов, баба Ванга, твърденията за HAARP и какви ли още не глупости, които се изляха в последните дни. А този потоп от идиотизъм и неадекватност е дори по-страшен от другия. Защото след него знаем, че ни очакват още много бедствия и аварии. Защото може да си нямаме вече Министерство на бедствията и авариите, но бедствията и авариите са министри, зам.-министри и кметове. И докато пишех това зам.-министър Росица Янкова се изказа по-въпроса.

„Благородната инициатива на църквата бе подкрепена и от социалното министерство в лицето на зам.-министър Росица Янкова. По думите й, случилото се по Черноморието не е по вина на нито един политик или на правителството и даде алтернативно обяснение за причините за трагедията: „Всичко това се случва, защото много хора имат лоши мисли и това се вижда в интернет и по площадите“, заключи тя.“

Последното оставям без коментар. Ще покажа само контролното табло за HAARP.

haarp

 
 
Коментарите са изключени за След потопа ни заляха идиотизъм и неадекватност