Slate.fr: пет важни летни събития, минали незабелязано

| от |

През това лято на първите страници на вестниците се публикуваха далеч не всички събития, способни да повлияят сериозно върху геополитическата ситуация в света, смята френското издание Slate.fr, което предложи свои пет важни събития.

Падането на нефтените цени

През лятото нефтените цени паднаха на най-ниската точка през годината. Това стана на фона на войната в Близкия Изток и в Украйна и приемането на антируски санкции – т.е. в момента, когато цените за нефт следваше като че ли да се покачват.

Това означава, че енергийната революция в САЩ вече започва да оказва влияние върху световната динамика. САЩ дори изпревариха Саудитска Арабия и Русия и станаха най-големият производител на петрол в света. В същото време световната икономика е ослабена, тя не е в състояние да осигури същото търсене на суровина, както беше преди 2008 година. По този начин, това лято станахме свидетели на зараждането на нов енергиен ред.

Силната засуха в Америка

През последните 3 години в западните щати на САЩ, Мексико и Централна Америка падат малко валежи. През лятото от силна засуха бяха обхванати 60% от територията на Калифорния. Тя ще коства на щата $2,2 милиарда ущърб, сочи изследване на Калифорнийския университет.

Падане на европейската икономика

Постигнатият с толкова труд икономически подем на Европа изчезва. През първото полугодие икономическата дейност във Франция остана на предишното ниво, а в Германия и Италия започна да намалява. Централната банка на Европа планира активно да стимулира икономиката на еврозоната, но едва ли самостоятелно ще направи нещо. Искат се структурни реформи и данъчна политика, за което се говори много, но още нищо не е направено. Над Европа възниква призракът на дефлацията.

Федерика Могерини

През ноември Федерика Могерини ще смени Катрин Аштън на поста върховен представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурността. В това си качество Могерини, която едва половин година беше министър на външните работи на Италия, ще води преговори за взривоопасни положения в различни страни и региони: Русия, Украйна, Иран, Северна Африка, Близкия Изток.

Повечето наблюдатели смятат, че избирането на Федерика Могерини е показател на отсъствието в Европа на интерес към общата външна политика. Авторитетът на Могерини ще е откровено нисък за да накара всеки министър на външните работи да предпочете общите интереси пред интересите на своята страна.

Авиокатастрофа, която може да промени бъдещето на Бразилия

Кандидат-президентът на Бразилия Едуардо Кампос загина на 13 август в резултат от авиокатастрофа на неговия самолет при кацане в щат Сао Пауло.

До този момент победата на действащия президент Дилма Русеф на изборите през октомври беше практически предопределена, което би позволило на елита, управляващ страната от 2003 година, да остава на власт за още 4 години.

Но позициите на Русеф в анкетиранията съществено се разклатиха след като мястото на Кампос зае неговият кандидат-вицепрезидент Марина Силва. Тя има всички шансове да пребори Русеф. Ако това стане, в Бразилия много неща могат да се променят.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Slate.fr: пет важни летни събития, минали незабелязано