Слънцето и глобалното затопляне

| от |

Ice formations on Niagara FallsВ близко време на Земята се очаква нов ледников период, предупреждава британската национална лаборатория „Ръдърфорд-Епълтън”. Експертите казват, че слънчевата активност съществено е намаляла. Аналогично нещо е наблюдавано през XVII век, когато в Европа е имало изключителни студове.

Слънцето губи активността си. Броят плазмени изхвърляния в сравнение с данните за последните 100 години се съкрати толкова рязко, че учените предположиха дори начало на нов „сънен” период на Слънцето. А докато светило „си дреме”, на Земята ще има епоха на аномални студове. Това вече се е случвало, и не веднъж. Но, докато за ставалите климатични промени отпреди десетки и стотици хиляди години може да се съди само по геоложки проучвания, то за последния ледников период (между 1645 и 1715) свидетелстват стигналите до нас рисунки и писмени източници. На картините на холандския художник Абрахам Хондиус се вижда добре, как Темза е замръзнала до дъно. Аналогично бе положението с Волга, с Балтийско море. Летописите са фиксирали страшния мор и студ в Русия в резултат от многогодишни студове. Сега слънчевата активност стремително пада до нивото на онези години, което дава основание на експертите да говорят за повтаряне на катастрофата. Но все пак е още рано да се съди – доколко дълбоко „ще заспи” светилото.

В същото време привържениците на теорията за глобално затопляне настояват, че Слънцето влияе върху нашия климат доста по-малко, отколкото човекът. В резултат от голямо количество изхвърляния на въглероден двуокис и други парникови газове средната температура се вдига, ледниците се разтопяват, островите отиват под водата, казва ръководителят на климатичната програма на Световния фонд на дивата природа Алексей Кокорин:

– Ако Слънцето беше единствен фактор, оказващ влияние върху климата на Земята, тогава бихме се движили към застудяване. Но тези слънчеви колебания като че ли взаимно се компенсират – два-три десетилетия студ, два-три десетилетия топло. Докато антропогенното въздействие чрез засилване на парниковия ефект действа постоянно. Ако говорим за 21-ви век като цяло, тук се наблюдава безусловно затопляне, придружено от силно дебалансиране на климатичната система и увеличаване количеството опасни явления.

Какво се наблюдава днес? За първи път от 100 години замръзна Ниагарският водопад. В Тайланд температурата спадна до +3 градуса, каквото не е наблюдавано вече 30 години. В Якутия студовете са до -52: да, разбира се, това е регион на вечната замръзналост, но толкова продължителните студове са нещо прекалено. И въпреки че глобално заледеняване на планетата не се прогнозира от Института по география. все пак следва да се имат предвид и някои превантивни мерки срещу големите зимни температури, пише Гласът на Русия.

 
 

Супергероите, които харесваме

| от |

Знаем, че всички харесват Спайдърмен, Супермен и Батман. Супергероите са guilty pleasure за момчетата, заради мрачната си натура, драматичното си минало и онзи леко прокрадващ се тестостеронен момент на хора, които могат всичко. Жените пък просто харесват мъже в тесни костюми. Изобщо във всякакви костюми.

Супергероите комбинират в себе си осанката на аутсайдера, лошото момче или съответно момиче, с уникална съдба и възможности, и възможността да ти направят чай и да натупат лошите едновременно.

Вселените на DC и Marvel – най-големите производители на силни и смели момчета и момичета на глава от населението, е пълна с истински интересни и готини персонажи. Независимо, колко стереотипни ви се струват.

Ние сме избрали точно пет броя от най-новите им тв и филмови попълнения, които гледаме винаги с удоволствие.

 
 

Любимият виц на Христо Гърбов

| от Цветелина Вътева |

Само един ден на шегата не стига! Ето защо Webcafe.bg и ресторанти Happy обявяват месец април – за Месец на смеха. По този повод ви предлагаме любимите вицове на част от срещнем с най-усмихващите български комедийни актьори, заемащи специално място в сърцата ни.

Естествено, че знаете кой е Христо Гърбов. Дали сте се превивали от смях на ролята му като Пиер Миняр във „Вечеря за тъпаци“, хилили сте се на Гари Льожен/Роджър Трампълмейн в „Още веднъж отзад“ или сте се задавяли със салатата си пред телевизора, докато го гледате в „Комиците“, във всички случаи сте запознати с комедийния му талант.

Извън сцената и екрана Христо няма вид на смешник. По-скоро носи онова усещане за самовглъбеност, което придават на света около себе си хората, които вземат хумора на сериозно.

Предлагаме ви да прочетете виц, разказан от Христо Гърбов: 

Влиза един французин в един английски бар и си поръчва „typical English breakfast“ – боб, яйца, black pudding, което е вид кървавица, богата работа. Гледа той black pudding-a, хапва от него, пък после вика: „Абе като го видях това, помислих, че е лайно. Пък като го опитах, съжалих, че не е“.

Цялото интервю с Христо Гърбов можете да прочетете в Webcafe.bg


Фотограф: Мирослава Дерменджиева

Място: ресторант HAPPY на ул. „Раковски“ 145

 
 

Холокостът през погледа на седмото изкуство

| от Дилян Ценов |

 Един милион дрехи, 45 000 чифта обувки и седем тона човешка коса – това заварват съветските войски, когато освобождават най-големия нацистки концентрационен лагер – Аушвиц-Биркенау. Това се случва на 27 януари 1945 г. Поне 1 милион души намират смъртта си там.

Общо 6 милиона убити евреи – това е равносметката за Холокоста, която става ясна едва след края на Втората световна война, когато се разбира за действията на нацистите през изминалите години.

Холокостът – геноцидът над различните, онези, които са родени на неправилното място в неправилното време. На 24 април Израел почита паметта на 6-те милиона еврей, цигани, комунисти, хомосексуални и други, които стават жертви на най-голямото зверство, което съвременната ни история познава.

Не е учудващо, че изкуството и до днес обръща поглед към тези събития, за да напомни за ужаса под една или друга форма. Нито е странно как киното успява да създаде шедьоври в тази посока. Невинаги е ясно каква е причината филмите, в чийто сюжет присъства Холокоста, да са толкова добри. Може би една от причините е в мащаба на самата трагедия – тя може  да накара човешката природа да пробие познатите граници.

Именно тези филми ни доближават до истината, която се е случила там – във всички онези „бани“, във всички онези места, „където отиваме да работим“…

Отричан или не, преувеличен (както някои противници го описват) или истински, този геноцид съществува. Съществува и то по начин, който никога няма да избледнее и да се забрави. И макар някои да казват, че темата е преекспонирана в света на киното, то Холокостът продължава да вълнува.

Има ли значение дали са засегнати шест милиона души или един единствен пианист, майка с две деца, момче с раирана пижама, или семейство с малко момче, което има рожден ден? Кое определя едно действие като недопустимо – мащабът или самата природа на действието? 

Може би денят  е подходящ да си припомним как Холокостът е представен в киното. Вижте едни от най-въздействащите заглавия по тази тема в галерията горе.

 
 

Рецепта за чипс от сладък картоф

| от chronicle.bg |

В днешната си рецепта Росица Гърджелийска предлага нещо здравословно като мезе за бирата.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

 

Нужни продукти:

3 сладки картофа
6-7 с.л. олио
1 с.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер

чипс от сладък картоф роси

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 150 градуса с вентилатор.

Разбъркайте олиото със солта, черния и червен пипер.

В няколко по-големи тави сложете фолио и го намажете с малко мазнина.

Нарежете картофите на тънки филии и ги подредете в тавите.

Намажете ги с олио и ги хвърлете във фурната за около час.

Внимавайте да не изгорят, ако трябва малко намалете фурната.

Имайте предвид, че ще станат хрупкави, когато изстинат.

Извадете ги, преместете ги върху решетка да изстинат и ги поднесете с ваш любим сос. Аз бих се спряла върху сос барбекю или крема сирене.

И не забравяйте да охладите бирата преди да поднесете мезето.