Скандална арт инсталация не се задържа в Париж

| от |

Авторът на скандалната скулптурна инсталация „Дърво“ на площад „Вандом“ в Париж – американският архитект авангардист Пол Макартни, реши да демонтира своето творение, съобщава радио „Франс ентер“.

Снощи група неизвестни „народни мъстители“ проведоха акция на площад „Вандом“ Младите хора първо изключиха апаратурата за надуването с въздух на инсталацията, а след това прекъснаха въжетата, крепящи „Дървото“ в хоризонтално положение. В резултат на това 24-метровата скулптура просто се спихна и падна на земята.

Надуваемото коледно дърво, приличащо на огромна секс играчка предизвика недоумение сред жителите на френската столица. Градската управа в Париж се надяваше чрез творбата да заостри вниманието на посетителите към откриващия се тук следващата седмица Панаир на съвременното изкуство. Но повечето парижани посрещнаха на нож инсталацията заради неприличните асоциации, които предизвиква. Мнозина от тях определиха зеленото чудовище като джаджа за спалнята, а не като истинско изкуство. Будни граждани биха тревога, че „Дървото“ „унижава“ и „обезобразява“ Града на любовта.

Скандалът не приключи само с протестната акция. Заплахата от страна на френската общественост надвисна не само над творението на Пол Макартни, но и над самия него. Над него бе оказано и физическо насилие от жители на столицата. Неизвестен парижанин го нападна и му нанесе многократно удари в лицето.

Пол Маккарти винаги е предизвиквал разгорещени спорове със своето изкуство. Миналата година той сътвори надуваеми гигантски изпражнения, които бяха показани в Хонконг. През 2011 година на негова изложба в Лондон фигурираха две скулптури на президента Джордж Буш, правещи секс с прасета. /БГНЕС

Paris_tree

 
 
Коментарите са изключени за Скандална арт инсталация не се задържа в Париж