Скандал с македоно-чешки филм за Кирил и Методий

| от |

Вселенската патриаршия опроверга твърденията на македонските медии, че Негово Светейшество патриарх Вартоломей е благословил македоно-чешки документален филм, в който се говори за Светите братя Кирил и Методий, без да се споменава, че делото им е пряко свързано с България като страна, в която пряко е било съхранено и от нея разпространено в славянския свят. За това се пребориха българите от Македония чрез Българския културен клуб – Скопие, които лично се обърнаха към Вселенската патриаршия в Цариград и накараха патриарх Вартоломей да разсее спекулациите, че е давал благословията и подкрепата си за този филм, в който страната ни е подмината тенденциозно, предаде БНР.

Македонската православна църква с политиката, която води в момента, всъщност това е едно от допълненията на политиката, която генерално се води в Македония на пренаписване на историята и манипулиране на същата, коментира Мирослав Ризински – представител на Българския културен клуб – Скопие.

Журналистът от БНТ Горан Благоев също коментира казуса: Струва ми се, че изглежда като една типична балканска тупурдия. Нищо учудващо от гледна точка на македонската политика. Според мен това е поредният случай, който е един голям упрек към България. /…/ Българската кауза някак си ние самите не можем да си отстояваме и после някой друг ни е виновен, че видиш ли преди нас е започнал да си отстоява своите интереси и идеи. Това, което са направили македонците, е напълно в контекста на тяхната национална доктрина и програма. Въпросът е ние българите какво правим. /…/ Докато България не започне да отстоява своите позиции в международен план и да се държи като една истинска европейска държава със силна дипломация, за каквато претендира, че има, нещата ще продължават да са така. Стигнали сме до там един български културен клуб в Скопие, всички знаем тези хора в какво деликатно положение са в Македония, те да ни отстояват националните интереси, а ние уж мощната държава да не правим нищо. Това е абсурдно.

Благоев припомни, че честваме и 90-годишнината от освещаването на Храм-паметника „Св. Александър Невски“. Той коментира: В центъра на София най-големият храм на православна България е свързан с всичко друго, но не и с православието по българските земи или с православието на Балканите. Как за толкова дълго време не се намери един, който да постави въпроса за преименуването на този храм /бел.ред. – на името на Светите братя Кирил и Методий/, но по един осмислен начин за цялата нация. /…/ Твърде парадоксално е най-големият храм на България, патриаршеска катедрала, да носи името на светец, който няма нищо общо с нашите земи.

Разговора с Мирослав Ризински и Горан Благоев можете да чуете тук.

 
 
Коментарите са изключени за Скандал с македоно-чешки филм за Кирил и Методий