Сирийската опозиция привлича подкрепа с Покемон

| от chronicle.bg с БТА |

Сирийски опозиционни групи се възползваха от глобалното увлечение по Покемон, за да привлекат повече внимание към страданията на децата, засегнати от продължаващата вече пет години гражданска война в страната, предаде Ройтерс.

Сирийската национална коалиция, подкрепян от Запада съюз на активистки и бунтовнически групи, публикува снимки на деца в обсадени сирийски градове, които държат снимки на персонажи от Покемон и призовават за помощ. Това е опит да се възползват от успеха на приложението „Покемон гоу“, което предизвиква играчите със смартфони да посетят места в истинския свят, за да заснемат симпатичните чудовища с камерата на телефона си.

„Ако търсите Покемон, можете да го намерите в Сирия“, съобщи коалицията в Туитър. Много сирийци смятат, че светът пренебрегва един конфликт, в който загинаха над четвърт милион души, половината население на страната беше принудено да напусне домовете си и стотици хиляди бяха обсадени от правителствени или бунтовнически сили.

Една от снимките на дете с покемона „Пикачу“ е под надслов „Намирам се в капан в Дума, в Източна Гута. Помогнете ми“.

Дума е предградие на Дамаск, обградено от правителствените сили. Бомбардировките са ежедневно явление в Дума и околните квартали, в които според ООН има десетки хиляди мирни граждани. Бунтовниците също са обсадили градове в северната част на Сирия и обстрелват с ракети и миномети контролираните от правителството квартали на Алепо и на столицата Дамаск.

 
 
Коментарите са изключени за Сирийската опозиция привлича подкрепа с Покемон