Синодът във Ватикана излезе с възхвала на съпружеската любов

| от |

Синодът, който заседава във Ватикана, отправи послание към семействата по целия свят, съдържащо възхвала на „ненарушимата и единствена съпружеска любов“ и заклейми кризите и драматичните изпитания, които преживяват семействата.

След две седмици разгорещени обсъждания участниците приеха с голямо мнозинство – 158 гласа от 174 гласували – този първи текст, предаде АФП.

В посланието от три страници няма и намек за подхода на католическата църква по няколко деликатни въпроса, засягащи семействата – фактическото съжителство, хомосексуалните бракове и др.

Посланието отделя място на голямото предизвикателство на верността в съпружеската любов, предизвикано от „отслабването на вярата и на ценностите, индивидуализма, изтощаването на връзките и стреса, който пречи на размисъла“.

„Свидетели сме на множество семейни кризи, към които се подхожда по експедитивен начин, без смелостта на търпението, без обсъждане, взаимна прошка, помирение и саможертва. „Единствената и ненарушима съпружеска любов устоява въпреки многобройните трудности – това е най-прекрасното чудо, макар и най-обикновеното“, се посочва в посланието, като се набляга на подкрепата, която дава стабилното семейство на изпадналите в затруднения негови членове. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Синодът във Ватикана излезе с възхвала на съпружеската любов

Повече информация Виж всички