Дянков: Имаше натиск Искров да бъде преизбран за шеф на БНБ

| от chronicle.bg |

Значима фигура извън правителството оказала натиск за преизбирането на Иван Искров за шеф на БНБ. Това заяви пред Би Ти ви бившия финансов министър Симеон Дянков.

„Калин Христов беше предложението за гуверньор от наша страна и от ръководството на ГЕРБ. Не се случи това назначение, защото в самия парламент станаха промени, аз тогава бях в Брюксел и оттам разбрах, че има промени. От Европа не е дошъл натиск. Една значима фигура извън правителството успя да направи тази промяна в последния момент. Ако се върне лентата назад кои бяха активните хора в парламента от 2009 г., които не са от правителството, ще стане явно коя е”, обясни Дянков.

По думите му интересното е, че натискът не е дошъл от парламентарна сила:„Аз бях в Брюксел и изведнъж се смени в самия парламент гласуването за това кой да бъде гуверньор. Смятам, че Калин Христов щеше да се справи по-добре. Всички гласуваха за Искров, изведнъж се оказа, че всички харесват работата, която е била направена, но още тогава имаше значими грешки.“, добави още Дянков .

Той поясни, че кризата с КТБ си е грешка на Иван Искров, тъй като неговата задача е била само една – да пази банковата стабилност.

„Въпросът е кой има задачата да се справи с банковата стабилност на държавата – това е гуверньорът на централната банка. Ако приемехме, че банкерите и политиците са ангели, тогава нямаше да имаме нужда от управител на централната банка”, категоричен е Дянков.

 
 
Коментарите са изключени за Дянков: Имаше натиск Искров да бъде преизбран за шеф на БНБ