Сидеров и Чуколов освободени

| от chronicle.bg |

Волен Сидеров и депутатът от Атака Десислав Чуколов излизат на свобода срещу 6 хил. лв. гаранция за всеки. Това реши Софийски градски съд късно заседание във вторник вечерта. Двамата бяха освободени само няколко часа след като прокуратурата ги задържа по обвинения в хулиганство заради нахлуването в НАТФИЗ. Според съда има достатъчно доказателства, че двамата са извършили престъплението, но няма опасност да се укрият , а и съдебното им минало е чисто. Решението не е окончателно. Все още не е ясно дали прокуратурата ще го обжалва.

По-рано стана ясно, че лидерът на „Атака“ е обявил безсрочна гладна стачка в следственият арест, заяви адвокатът му Явор Нотев. Двамата с депутата Десислав Чуколов бяха задържани за 72 часа. Те бяха предадени на конвойна рота, която трябва да ги откара в ареста на националната следствена служба на бул. „Г.М.. Димитров“. Пред следователя и конвоя Сидеров е заявил, че спира да приема храна и вода в знак на протест. Според Нотев задържането му е незаконно. Той обясни, че в постановлението за задържане са описани повече факти и деяния, отколкото в разрешението за арест, дадено от парламента. Задържането на Сидеров ще бъде обжалвано веднага, обясни Нотев.

Симпанизанти на „Атака“ се събраха днес пред Столичното следствие, за да подкрепят лидера си Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов, които са призовани на разпит.

Така националност номер едно влезе при следователите съпроводен от скандиране „Атака!“, „Победа!“, „Волен!“ заедно с Чуколов. „Волен е герой, Чуколов и той“, скандират пред следствието.

Точно в 10 часа Сидеров пристигна заедно с майката на детето си и бивша депутатка от „Атака“ Деница Гаджева, както и с адвоката си и настоящ народен представител от партията Явор Нотев.

Качен върху пикап, Сидеров говори пред събралите се отпред симпатизанти, които носеха български и руски знамена . След това той се придвижи към официалния вход носен на ръце, предаде БНР.

Преди да влезе, националистът заяви пред събралите се журналисти: „На тази дата преди два месеца се роди нашият син Волен и тези нечестивци са избрали точно тази дата да ме арестуват точно днес, но всичко ще им се върне, защото Бог вижда всичко“!. Той добави, че „диктатурата на Борисов и Цацаров“ ще падне съвсем скоро, защото вече са прелели чашата под външни фактори и предстои геополитически земетръс, след който ще загубят властта.

„Тогава ще дойде денят на възмездието”, закани се Сидеров.

 
 

#Bookclub: Оригиналните приказки на Братя Грим – за първи път на български

| от chronicle.bg |

Всички сме чели като деца приказките на Братя Грим. Десетки статии обаче говорят за „оригиналните“ приказки – онези, в които има много повече ужас и страх, отколкото в тези, които сме разлиствали като деца.

Зa пpъв път нa бългapcĸи eзиĸ излиза превод по opигинaлнитe нeмcĸи тeĸcтoвe нa пpocлoвyтитe пpиĸaзĸи, cъбpaни и paзĸaзaни oт Яĸoб и Bилxeлм Гpим. Издaниeтo вĸлючвa cтoтици пoяcнитeлни бeлeжĸи, илюcтpaции, биoгpaфични и poдocлoвни cпpaвĸи, ĸaĸтo и пoдpoбeн пpeдгoвop.

„Детски и домашни приказки“ излиза благодарение на издателство „Deja Book“.

Откъс от книгата можете да прочетете тук. 

 
 

Къде отиват мазнините, когато сваляме килограми

| от chronicle.bg, по iflscience.com |

Диетите и хранителните режими често са в устите на хората. Оказва се обаче, че има много митове за свалянето на килограми. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина. Други пък твърдят, че се секретират или направо, че се превръщат в мускули.

Всъщност това съвсем не е така. Андрю Браун от Университетът на Ню Саут Уейлс и австралийският физик и тв водещ Рубен Мийрман откриват, че когато губим мазнини, всъщност ги издишваме.

„Царува стряскащо незнание около метаболичните процеси при отслабване“, казва Браун. Мийрман добавя: „Правилният отговор е, че по-голямата част от подкожната мазнина се издишва под формата на въглероден диоксид. Отива във въздуха.“

Те са изчислили, че за да загубим 10 килограма мазнини, ще ни трябват 29 килограма кислород, а ще произведем 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.

Това, разбира се, не означава, че ако дишаме повече, ще отслабнем по-бързо. Означава само, че ще ни стане лошо и можем да загубим съзнание.

 

 
 

WhatsApp спира за милиони стари телефони

| от chronicle.bg |

Ако използвате по-стар модел смартфон, то вероятно до месец ще трябва да се сбогувате с мобилното приложение за споделяне на информация и провеждане на чат-разговори WhatsApp.

Според официалното изявление на създателите, първите, при които ще бъде спряно функционирането на приложението са мобилните устройства със стара версия на Android, Windows и Apple. Това ще се случи до края на тази година. До юни 2017 от списъка ще бъдат зачеркнати и по-старите модели на Blackberry и Nokia.

Пълният регистър на платформи, при които поддръжката на WhatsApp ще стане невъзможна са – Android 2.1 и 2.2, Windows Phone 7 и iPhone 3GS/iOS 6. До юни чат приложението с над милиард ползватели няма да е валидно вече и за BlackBerry, включително за BlackBerry 10, Nokia S40 и Nokia Symbian S60.

„Искаме да фокусираме усилията си върху мобилните платформи, които имат най-широка употреба“, допълниха от дъщерната фирмата на Facebook.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.