Швеция свали част от обвиненията срещу Джулиан Асандж

| от chronicle.bg |

Шведската прокуратура съобщи, че е свалила обвиненията в сексуални посегателства срещу основателя на сайта Wikileaks Джулиан Асандж поради изтичане на петгодишния давностен срок за предявяване на обвинение, предадe АФП, цитирана от БТА.

Свалени са 2 от общо 4 обвинения срещу Асандж. Още едно от обвиненията ще отпадне на 18 август. Шведската прокурорка Мариан Ни заяви, че все още иска да разпита австралиеца за обстоятелствата, свързани с обвинението в изнасилване. Давностният срок за обвинения в изнасилване е 10 години и изтича едва през 2020 година.

Асандж отрича обвиненията и се крие в посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, припомня Ройтерс.

Кито даде убежище на Асандж, който се опасява, че ако бъде предаден на Стокхолм, може след това да бъде изпратен в САЩ. Там той може да бъде съден за едно от най-големите изтичане на информация в историята на САЩ. Преди 5 години Асандж публикува стотици хиляди секретни американски военни и дипломатически документи.

 
 
Коментарите са изключени за Швеция свали част от обвиненията срещу Джулиан Асандж