Швеция на Пипи я няма вече…

| от |

Швеция гласува тази неделя за нов парламент. Крайнодесните партии и неонацистите получиха рекорден брой гласове. Главната им тема: вълната от имигранти. Репортаж от предизборна Швеция на Дойче веле.

Те са прилично облечени, развяват симпатични знамена. Зад една на пръв поглед красива фасада се спотайват неонацисти. Лидерът на антиимигрантската партия „Шведски демократи“ проповядва омраза срещу чужденците и се кълне в шведската нация. Вчера маршируваха в Малмьо, днес – в Стокхолм. „Партията на шведите“ всеки ден атакува нов град, но активистите ѝ са принудени да се предпазват с пластмасови щитове, защото повечето шведи не ги харесват. Стратегията на неонацистите е прозрачна: те непрекъснато показват, че ги има. И провокират към безредици. Крайно левите това и чакат – и атакуват неонацистите. А полицията попада между фронтовете.

Такива битки напоследък се разиграват почти всяка седмица някъде в Швеция. Страната е изненадана от толкова много ярост, насилие и размирици. Хиляди хора излизат на улицата. А неонацистите потриват ръце, защото това означава, че са станали много важни.

Разговаряме с един млад човек, който ги познава добре. Той има зад гърба си присъда заради расистка пропаганда и телесна повреда. Ким Фредриксон скъсал с неонацистите, защото просто престанал да вярва на техните твърдения. Знае добре обаче, че няколко техни групички са доста боеспособни: „Някои от шведските групи дори тренират в Украйна, с тамошните неонацисти. Викаме им туристи-революционери. Според мен тези групички бързо и съвсем съзнателно се радикализират. А това не е шега работа“, обяснява Ким.

И всичко това се случва в Швеция? В страната на приветливите дървени къщички и на веселата Пипи Дългото чорапче? Къде отиде толерантното, отворено общество, където пришълците са добре дошли? Това се питат много шведи днес, в навечерието на изборите.

Нещо се е случило в Швеция

В малкото градче Атвидаберг също върви предизборна борба. Срещаме един симпатичен, улегнал господин на име Бертил Йонсон. Той е кандидат на „Шведски демократи“. Бертил спира хората на улицата и им обяснява, че неговата партия участва сериозно в политиката. Много минувачи си взимат от листовките му. „Шведски демократи“ доскоро бяха в периферията, сега обаче вече ги тегли към центъра. Те влязоха в шведския парламент още преди пет години, а според социолозите на сегашните избори могат да получат и над десет процента. Вече не бълват толкова омраза, ударили са го на чист популизъм. Непрекъснато демонстрират например загриженост за дребните предприемачи, които напоследък масово фалират.

Факт е, че шведската икономика почти спря да расте, а младежката безработица достигна 22 процента. Социалната държава няма пари, вече не сколасва дори да ремонтира училищата. Училището в Атвидаберг например беше затворено заради плесен. „Шведски демократи“ само това и чакат. Но популизмът им не спира до малките предприятия и западналите училища. Партията на Бертил настоява например престъпниците да се преследват по-сериозно. Всъщност зад борбата срещу престъпността те прикриват кампанията си срещу вълната от имигранти в Швеция.

Бертил агитира точно пред сградата, която някога беше първа гордост на градчето. Навремето луксозният хотел на площада привличаше платежоспособни туристи, а днес в сградата са настанени бежанци. За приюта се грижи Натале Майкъл. В момента под покрива му живеят 180 бежанци. Когато излизат в града, местните се държат добре с тях, разказва Натале. Но въпреки това атмосферата е отровена. „Сформираха група във Фейсбук, която постави ултиматум: или затваряте приюта, или ще го подпалим. Не го взехме насериозно. Пък и нищо не случи…“ – разказва той с преиграно безгрижие.

Имигрантите – водеща предизборна тема

Но в Швеция очевидно се е случило нещо. Да, в петък хората все още се прибират у дома с алкохола, закупен в лицензираните държавни магазини, но страната се е променила. Същите тези хора се боят за работата и спестяванията си, а това носи точки на крайнодесните.

Някогашният неонацист Ким Фредриксон знае, че довчерашните му другари искат точно това. Нищо, че прикриват омразата си към чужденците и се правят на много възпитани. „Социалният климат се променя и крайнодесните използват именно това. Преструват се на много добри, а в същото време се опитват да наложат своите теми в обществената дискусия“ – твърди Ким.

Неонацистите в скъпи костюми досега имат успех. Доказват го многохилядните демонстрации срещу тях в Стокхолм. А също и фактът, че притокът на имигранти се превърна в предизборна тема номер едно. Мнозина шведи още не могат да повярват, че онова дружелюбно, гостоприемно и отворено общество, което беше запазена марка на страната, днес се пропуква в самата си основа.

 
 
Коментарите са изключени за Швеция на Пипи я няма вече…