Швейцария отхвърли по-бързото затваряне на атомните централи

| от chronicle.bg |

Швейцарците отхвърлиха инициативата за ускорено затваряне на ядените централи в страната на днешния референдум, съобщава местната телевизия Ер Те Ес. Против предложението за затваряне на реакторите до 2029 година са се обявили голяма част от кантоните в страната. Въпреки че броенето на гласовете все още не е приключило, останалите гласове не могат да повлияят на окончателния резултат, посочва медията.

Малко по-късно властите обявиха предварителни резултати, които показват, че против затварянето на реакторите са 55% от гласоподавателите, „за“ са гласували 45 на сто.

„Швейцарските гласоподаватели не искат радикални решения. Това ще причини несигурност по отношение на доставките на електроенергия, нещо, което хората не искат да рискуват“, заяви по този повод Ханс Карер, президент на голяма бизнес група.

Ако вотът беше успешен три от петте ядрени реактора на страната щяха бъдат закрити още догодина. По-рано днес екзит полове сочеха, че гласовете „за“ и „против“ са почти наравно.

След аварията в японската ядрена централа във Фукушима през 2011 властите в Берн приеха подход за постепенно преминаване към енергия от възобновяеми източници до 2050 година. Те смятат, че ядрените централи в страната трябва да продължат да работят докато са безопасни.

 
 
Коментарите са изключени за Швейцария отхвърли по-бързото затваряне на атомните централи