Ще разкрият ли истината за случая Литвиненко?

| от |

Великобритания започва публично разследване на случая с Александър Литвиненко. През 2006 г. бившият офицер от КГБ почина в Лондон след отравяне с радиоактивен полоний. Подозренията са, че Кремъл има пръст в смъртта му, припомня Дойче веле.

Години наред вдовицата на Александър Литвиненко настоява за разследване на случая. Толкова по-голямо беше облекчението за Марина Литвиненко, когато миналата седмица британското вътрешно министерство обяви, че започва публично разследване на случая Литвиненко. „Исках разследване в името на справедливостта и истината. Искам да покажа на хората, че и в тежки ситуации човек може да получи справедливост. Сигурно отново ще трябва да чакаме месеци или години, но вярвам, че в крайна сметка истината ще излезе наяве“, заяви Марина Литвиненко.

Тежък случай

Каква всъщност е истината в този заплетен случай? Ясно е само, че бившият офицер от КГБ и критик на Кремъл Александър Литвиненко е бил отровен през 2006 година в един лондонски хотел с чаша чай, съдържаща радиоактивен полоний. Литвиненко почина няколко дена по-късно. Навремето подозренията падат върху двама бивши сътрудници на КГБ – Андрей Луговой и Димитрий Ковтун. До днес те отхвърлят обвиненията. Британските власти започнаха наказателно производство, но Москва отказа да експулсира междувременно завърналите се в Русия обвиняеми. Последва дипломатическа криза между Лондон и Москва. Междувременно Андрей Луговой е депутат в руската Дума.

Лондон обвини Кремъл за смъртта на Литвиненко. Марина Литвиненко споделя това обвинение. Въпреки това тя не очаква особен напредък с оглед на обвиняемите, независимо как ще приключи публичното разследване. „Господин Путин заяви, че руската конституция забранява екстрадирането на руски граждани. Аз не вярвам той да си промени мнението. В Русия трябва да настъпят коренни промени по въпросите на екстрадирането“, казва тя.

Предимствата на новото разследване

Какви нови информации може да донесе публичното разследване? Адвокатката на вдовицата на Литвиненко Елена Цирлина разяснява: „Предимството на публичното разследване със състои в това, че председателят на съда разполага с нови документи, които не са му били предоставени при първото разследване“, казва тя. Става дума за документи на британските тайни служби, изискани от съдията сър Робърт Оуен, който иска да си състави цялостна картина на случая. Една от главните задачи на сегашното разследване е да се разбере дали в организацията на престъплението са участвали руските власти. Вдовицата на Литвиненко твърди, че съпругът й е работил за британското разузнаване МИ 6.

Целеносочен удар срещу Москва

Само допреди година британското вътрешно министерство отказваше да предостави документи на тайните служби за разследване на случая. Вътрешният министър Тереза Мей тогава заяви, че международните отношения също играят определена роля в случая. Марина Литвиненко оцени хода на вътрешното министерство като политически опит за подобряване на британско-руските отношения. Тя обжалва решението пред Върховния съд и през февруари жалбата й за публично разследване на базата на всички документи беше одобрена. Въпреки това правителството не реагира.

Защо обаче разрешението се появява точно сега, в разгара на украинската криза? Според много наблюдатели, сегашното разрешение за публично разследване на базата на всички документи е целенасочена дипломатическа атака срещу Москва. Кремъл също не смята, че съвпадението във времето е случайно, казва експертът на БиБиСи по въпросите на Русия Фамил Исмаилов. „Ако се вгледаме в постингите в руските социални мрежи, ще видим много коментари с аргумента, че Западът само фабрикува съзаклятнически теории, за да дискредитира Русия и президента Путин“, казва експертът.

Марина Литвиненко се надява, че новото публично разследване най-после ще разсее всички спекулации около смъртта на мъжа й.

 
 
Коментарите са изключени за Ще разкрият ли истината за случая Литвиненко?