Шпионаж между приятели? – Нищо ново.

| от |

Германското външно разузнаване от години шпионира партньора си в НАТО – Турция. И „случайно“ е подслушало телефонни разговори на Хилари Клинтън и Джон Кери, съобщават медии. Берлин трябва да даде обяснение. Ала какво? Обзор на Дойче веле.

„Шпионирането между приятели е недопустимо“, заяви преди няколко месеца Ангела Меркел, след като стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала мобилния й телефон. Тeзи думи на канцлерката цитират сега почти всички медии във връзка с вероятната шпионска афера на германското външно разузнаване (БНД). Германското правителство изпадна в доста неудобна ситуация. Няма и месец, откакто германски политици отправиха остри нападки срещу шпионските практики на САЩ в Германия. Правителството призова тогава официалния представител на американските тайни служби в Берлин да напусне страната, след като бяха разкрити двама американски шпиони.

Снемане на отговорността

Сега стана известно, че през 2012 година в хода на операция за подслушване в Близкия изток външното разузнаване „случайно“ е записало телефонен разговор на държавния секретар Хилари Клинтън. През 2013 година пък тайните служби са прихванали и телефонен разговор на нейния наследник Джон Кери. Досега американската страна не е реагирала официално на тези обвинения. Нито американското посолство в Берлин, нито Държавният департамент пожелаха да коментират медийните информации. Сътрудник на американските тайни служби реагира доста скептично. „Телефонните разговори на държавния секретар се кодират, както и тези на американския президент. Вероятно разговорът на Хилари Клинтън е бил прихванат от неподсигурена линия“, заяви той за вестник „Билд“.

Дали германското външно разузнаване действа също така безразсъдно, както АНС и шпионира политици от приятелски държави? Доста неудобен въпрос за федералното правителство, особено в контекста на острите реакции срещу американските тайни служби. Опозицията в Германия реагира бързо. Политикът от Партията на зелените Константин фон Ноц обвини федералното правителство в двуличие. „То действа лицемерно и мери с двоен аршин“, заяви той за Дойчландрадио.

Коалицията в Берлин отхвърли информациите. Председателят на комисията, разследваща аферата с послушванията на АНС Патрик Зенсбург (ХДС) заяви, че нито един чуждестранен политик не се подслушва целенасочено. „По принцип не провеждаме мерки за подслушване срещу приятелски държави. За нас САЩ не са обект на разузнавателни действия. Всички случайни записи се изтриват веднага. В случая с разговорите на Хилари Клинтън и Джон Кери става дума за случайно прихващане, но един от записите не е бил изтрит веднага, както е предвидено“, заяви и говорителка на външното разузнаване за агенция Ройтерс.

Кой минава за приятел?

Федералното правителство обаче косвено потвърди, че партньорът от НАТО – Турция от години е на прицела на външното разузнаване. По информации на „Шпигел“ и неделното издание на „ФАЦ“ Турция дори спада към „основните страни, наблюдавани от германското разузнаване“. Това разкритие може да се окаже още по-щекотливо, отколкото информациите за подслушаните разговори. „Турция не може да се сравнява със САЩ или европейски държави като Франция и Великобритания. Ставащото в Турция оказва непосредствено влияние върху вътрешната сигурност на Германия“, твърдят правителствени източници. От централно значение в тази връзка били действията на кюрдската работническа партия (ПКК), на леви и дясноекстремистки групи в Германия, както и контрабандата с наркотици и каналджийските банди.

Дали това е достатъчно оправдание, за да шпионираш систематично партньор от НАТО и кандидат за член на ЕС? „Напълно“, казва заместник-председателят на фракцията на ХДС Андреас Шокенхоф. „Когато в Германия живеят три милиона турци и някои турски организации са окачествени като терористични, трябва да предприемем всичко възможно, за да разкрием как Турция подкрепя тези организации“, казва той за неделното издание на „ФАЦ“. Ролф Мюцених от ГСДП е по-критично настроен. „Принципно смятам всички членове на НАТО за партньори“, казва той и изразява загрижеността си, че действията на тайните служби могат да утежнят и без това сложните отношения с Турция.

Засега Турция реагира въздържано на появилите се информации. Правителствен представител в Анкара обяви, че страната ще провери внимателно обвиненията. Заместник-председателят на управляващата партия Мехмет Али Сахин заяви, че информациите „трябва да се вземат насериозно“. Той допълни, че турското правителство и външното министерство ще предприемат необходимите разследвания на обвиненията.

Кризисни страни

Патрик Зенсбург намира за напълно правилни действията на тайните служби в кризисни страни или страни, окачествени като „чувствителни“. „Впоследствие те винаги намират някакво оправдание, за интереса си към тези страни“, контрира председателят на фракцията на Лявата партия Грегор Гизи в интервю за първа германска телевизия АРД. „Аз също отправям сериозна критика към Турция, защото тя допусна например настъплението на бойците от „Ислямска държава“. Но това не може да бъде причина да се шпионираме взаимно. Изобщо светът на тайните служби е полудял“, заключава Грегор Гизи.

 
 
Коментарите са изключени за Шпионаж между приятели? – Нищо ново.