Шотландия притеснена за петролния бизнес

| от |
Мегакорпорации смятат, че е по-добре да си останат част от Великобритания

Утре сутринта (18 септември) шотландците ще отидат до урните, за да гласуват за или против отделянето от Обединеното кралство. В последните дни ви показахме в различни материали какви са очакванията на бизнеса за двата възможни изхода. Важен е и въпросът с основната индустрия на страната – добивът на петрол.

Не бива да забравяме, че град Абърдийн неслучайно е известен като петролната столица на Европа. 90% от черното злато на Великобритания се добива от платформи във водите край Шотландия. Макс Фостър от CNN работи по темата, за да открие отговор на въпроса какво ще се случи със залежите, в случай че шотландците изберат пълната автономност.

Шотландия е известна с туризма, уискито и богатото си културно-историческо минало. В последните пет десетилетия стабилната основа на местната икономика обаче е петролът. Абърдийн е вторият по богатство град на територията на Обединененото кралство, веднага след Лондон. Експертните в местната търговска камара в последно време внимателно проучват евентуалните последствия за индустрията при отделяне на Шотландия от Великобритания.

Мненията са разнопосочни. Някои експерти смятат, че петролната индустрия е толкова голяма, че управляващите няма да посмеят да правят реформи в нея като например повишаване на данъците и таксите за дейността. Други обаче твърдят обратното – съществуват опасения, че ще се стигне до свръхбюрокрация и новото правителство ще следи изкъсо всичко в сектора, защото той ще бъде най-големият източник на приходи в държавната хазна.

Мегакорпорациите, които използват находищата, се обединиха около тезата, че е по-добре за бизнеса им ако Шотландия си остане част от Великобритания. Бъдещето на петролната индустрия беше основна тема по време на разяснителната кампания. Богатите находища на петрол се виждат най-добре от високо. Летището на Абърдийн е доста натоварено, постоянно кацат хеликоптери, които летят до многобройните платформи в крайбрежните води. Всеки ден със своите 24 хеликоптера и 400 души персонал авиокомпания CHCотговаря за превозването на стотици работници.

При евентуална независимост няма яснота какво ще се случи с тези находища. Да, повечето от тях биха останали в акваторията на Шотландия, но Обединеното кралство има сериозни претенции върху приходите от тях. Разработването им през последните пет десетилетия е плод на съвместни усилия и инвестиции за стотици милиони, ако ли не и милиарди паундове.

И докато по-достъпните находища в Северно море вече се изчерпват, в Абърдийн не са ни най-малко притеснени от този факт. Това е така, защото нови технологии позволяват сондирането на много по-големи дълбочини и експлоатацията на находища, които в миналото дори не са били регистрирани.

И нещо друго – експертизата, която местните компании са натрупали през годините, също е ценна стока, за която други държави плащат щедро. Така че поне засега Абърдийн ще си остане петролната столица на Европа и важен енергиен център. / News7

 
 
Коментарите са изключени за Шотландия притеснена за петролния бизнес