Шотландия гласува на референдум за независимост

| от |

Шотландците гласуват на референдум за независимост, който може да сложи край на тривековния съюз с Англия и да създаде най-новата държава в Европа след разпадането на Югославия.

Изборът не прилича на никой друг в историята на Шотландия и предизвика разгорещен дебат и тревога на финансовите пазари от това как ще бъдат разделени две дълбоко взаимно обвързани икономики.

Възможността за победа на „да“ беше отхвърлена като нещо напълно невъзможно преди няколко седмици, но сега се гледа сериозно на нея, тъй като двата лагера са в почти изравнени позиции. „Трябва ли Шотландия да бъде независима страна?“ е единственият въпрос на бюлетините, а изборът „да“ или „не“ става с „Х“. Избирателните секции ще отворят врати в 6 ч по Гринуич и ще затворят в 21 ч.

От Съдърланд на север от Единбург и Глазгоу на юг, от планините на запад до петролния център Абърдийн на изток, резултатите от 32-та избирателни окръга ще станат ясни през нощта срещу петък. Очаква се участието да бъде рекордно високо, а официалният резултат ще бъде обявен в Единбург в петък сутрин.

„Това е време на промяна“, казва 62-годишната Маргарет Дейвид, която подкрепя независимостта. „Преди никой не слушаше народа, сега той вярва, че може да постигне нещо значимо и поне веднъж да бъде чут“, казва тя.

Но в Абърдийн противникът на независимостта Уили Приморс твърди, че е обезпокоен от възможността за победа на „да“. „Чувствам се шотландец, но искам да бъда шотландец в контекста на федерална Великобритания, а не на малка нация“, отбелязва той.

Британският премиер Дейвид Камерън, чийто пост може да бъде застрашен, ако Шотландия стане независима, призова шотландците да гласуват с „не“, като заяви, че ще бъде „съкрушен“, ако те изберат да напуснат. Подкрепящият независимостта лидер на регионалното правителство в Шотландия Алекс Салмънд заяви, че страната му „е на път да сътвори история“.

Подклаждане на сепаратизъм

Кампанията беше бурна и предизвика различни мнения дори в рамките на отделни семейства и между дългогодишни приятели, но остана мирна, рядък пример за сепаратистки движения от цял свят. Близо 4,3 милиона души се регистрираха за референдума, което е 97% от всички избиратели и показва равнището на интерес към референдума, включващ за първи път 16 и 17-годишните.

Какъвто и да е резултатът, референдумът ще има трайни последици за Великобритания и отвъд нея. Основните партии в страната обещаха да дадат на регионалното правителство в Шотландия нови правомощия да налагат данъци и да разрешават разходи в случай на победа на „не“ и заявиха, че законопроекти ще бъдат подготвени до януари 2015 г.

Scottish-Referendum

Това обещание предизвика сходни призиви за повече местни правомощия в други части на страната, включително Северна Ирландия и Уелс, както и в английски области като Корнуол и Йоркшир. Кампанията подклаждаше сепаратистки настроения и извън Великобритания на места като Каталуния, където стотици хиляди хора се събраха в Барселона, образувайки гигантско „V“ с искане за отделяне от Испания.

Победа на „да“ в Шотландия ще даде началото на месеци сложни преговори, водещи до пълна независимост. Шотландската национална партия (ШНП) иска това да се случи на 24 март 2016 г., на 309-та годишнина от Актовете за уния между Англия и Шотландия.

Разделена страна

Голяма част от кампанията беше свързана с противопоставяне на оглавяваното от консерваторите правителство в Лондон, за което гласуваха малко шотландци, и с шотландската идентичност. Голяма част от дебатите се въртяха и около сложни икономически проблеми. Привържениците на „не“ обвиниха Салмънд, че преувеличава очакваните приходи от петролните и газовите запаси в шотландските води на Северно море, които според поддръжниците на независимостта ще направят Шотландия една от най-богатите малки страни в света.

Големият въпрос без отговор е каква валута ще използва Шотландия, тъй като Банк ъв Ингланд отхвърли възможността за споделяне на паунда. Една от възможностите би била Шотландия да използва паунда без официален валутен съюз, както Панама прави с американския долар.

Много от големите компании в Шотландия, включително процъфтяващата уиски индустрия, се обявиха против независимостта и техните акции пострадаха тежко на фондовата борса с наближаването на референдума.

Но много от по-малките компании твърдят, че искат решенията да се вземат по-близо до дома и подкрепиха „да“ на референдума. Спортни звезди и знаменитости изразяваха разнородни мнения. Писателката Дж. К. Роулинг и музикалната легенда Пол Макартни се противопоставиха на независимостта, а актьорът Шон Конъри, който живее на Бахамските острови, я подкрепи.

Какъвто и да е резултатът, Шотландската църква съобщи, че ще е необходимо национално помирение. Лидерът на Църквата Джон Чалмърс предупреди, че Шотландия „може да се превърне в разделена страна“, и в неделята след референдума ще отслужи религиозна служба за обединение на противопоставящите се страни./БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Шотландия гласува на референдум за независимост