Шотландия без право на вето при излизане от ЕС

| от |

Британският премиер Дейвид Камерън не подкрепя искането на Шотландия за право на вето при излизане от ЕС.

„Ние сме една страна и затова се наричаме Обединено кралство. Дали да останем или излезем от ЕС, ще се реши на единен референдум от британските граждани. Такива са правилата и те са за всички“, заяви Камерън.

Искането за отделно право на вето на Шотландия при евентуално излизането на Лондон от ЕС бе поставено от Никола Старджън, бъдещ премиер на Шотландия и зам.-председател на Шотландската национална партия. Според нея право на вето трябва да имат всички страни, съставляващи Великобритания – Шотландия, Англия, Уелс и Северна Ирландия.

„Ако в парламента бъде внесен законопроект за референдум по въпроса за членство в ЕС, моята партия ще предложи поправка, съгласно която излизането от ЕС да бъде поставено на гласуване сред населението на всички четири нации, съставляващи Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия“, заяви Старджън.

Старджън в скоро време ще бъде утвърдена като премиер на Шотландия, заменяйки на поста Алекс Салмонд, подал оставка след провала на референдума за независимост на Шотландия от Великобритания. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Шотландия без право на вето при излизане от ЕС