Шиндзо Абе: С Китай се нуждаем едни от други

| от |

Китай и Япония „се нуждаят един от друг“, каза японският премиер Шиндзо Абе. Той призова азиатските си съседи да продължат напред с опитите враждебността да остане назад.

„Япония и Китай, ние се нуждаем едни от други. По някакъв начин ние сме неразделно свързани едни с други. Япония и Китай заедно носят отговорността за мира и благополучието на региона и на света“, каза Абе в Пекин по време на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Пекин и Токио имат хладни отношения в исторически план, които силно се влошиха заради претенциите за контролирана от Япония група острови в Източнокитайско море.

Китайският президент Си Цзинпин се срещна с Шиндзо Абе в Пекин в кулоарите на срещата на върха на АТИС, която тази година се провежда в Пекин. „Много държави очакват да видят подобрение в отношенията между Япония и Китай“, каза Абе.

По-рано днес САЩ приветства срещата между Си Цзинпин и Шиндзо Абе. „Приветстваме срещата между президента Си Цзинпин и премиера Шиндзо Абе. Това е възможност да се намали напрежението между двете държави“, каза заместник-съветникът по национална сигурност на САЩ Бен Роудс в Пекин./АФП/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Шиндзо Абе: С Китай се нуждаем едни от други