Шимон Перес: Операцията в Газа е изчерпана

| от |

Бившият израелски президент Шимон Перес заяви, че военната операция в Ивицата Газа е изчерпана и призова правителството да започне сериозно да търси дипломатическо решение на конфликта.

Призивът на 90-годишния нобелов лауреат за мир беше отправен на 22-рия ден от операцията на Израел, която отне живота на 1 200 палестинци и 56 израелци. „Военната операция на Израел е изчерпана“, каза Перес, който посети ранени войници в Газа, пише на интернет страницата си вестник „Jerusalem Post“.

Операцията започна на 7 юни с удари по Ивицата Газа в отговор на палестински ракетен обстрел. Много партньори на премиера Бенямин Нетаняху, включително влиятелни министри, изискват от него да постави пред армията по-амбициозни цели като реокупацията на Газа и свалянето на управляващото там движение „ХАМАС“.

Междувременно нараства натискът отвън, най-вече от САЩ, за незабавно прекратяване на военните действия. Надеждата за дипломатическо решаване на кризата е свързана с усилията на Палестинската автономна област, която се опитва да започне нов кръг консултации в Кайро. Предизвикателството е, че Израел и Газа не искат да се върнат към предвоенното „статукво“. Изискването на Израел е международна гаранция за демилитаризирането на палестинския анклав, а ХАМАС искат премахване на осемгодишната гранична блокада.

РИА „Новости“/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Шимон Перес: Операцията в Газа е изчерпана