Ще успее ли Кобрата в мача на живота си?

| от |

Кубрат Пулев ще се изправи срещу световния шампион в тежка категория Владимир Кличко в най-важния мач в кариерата си до момента. Двубоят ще започне след 23:00 часа българско време на 15 ноември.

Зала „О2“ в Хамбург ще бъде пълна с фенове на бокса, които ще видят интригуващия сблъсък между големия фаворит и българския претендент. Почти всички специалисти в спорта определят украинеца за сигурен победител в двубоя, като на това мнение са и най-големите букмейкърски къщи в света – коефициентите за Кличко варират около 1,2, докато тези за Пулев започват от 5,0.

Кобрата обаче неколкократно изрази увереността си, че може да победи именития си опонент и дори да го нокаутира. До момента Пулев е непобеден на професионалния ринг и има записани 20 победи от 20 мача, като 8 от тях са с нокаут. Статистиката на Владимир Кличко е още по-впечатляваща – украинецът няма загуба от 10 април 2004 година, като в този период е натрупал 20 успеха и 17 успешни защити на титлите си.

Спорът между двамата трябваше да бъде решен още преди два месеца, но световният шампион отложи насрочения за 6 септември мач, тъй като 10 дни преди това разкъса бицепс по време на спаринг. Това не беше първият подобен случай в кариерата на Владимир, а Пулев заподозря своя съперник в измама. Според българина отлагането на двубоя е с цел да наруши подготовката му и е част от психологическата война между двамата.

Кличко е безпощаден на ринга, но се справя също толкова добре и в битката извън него. Той отхвърли предложението на Пулев двамата да дадат допинг проба по време на подготовката си, след това имаше проблем с акредитациите на български журналисти за мача, а според мнозина и циркът с Шанън Бригс е режисиран от лагера на шампиона.

В последните дни психологическата война между двамата се нажежи – Пулев отказа да се яви на официалната пресконференция, тъй като на нея не бяха допуснати членовете на неговия отбор, а след това се оплака, че му е наложено да играе с ръкавиците, които се произвеждат по поръчка за Кличко.

„Той си играе с негови ръкавици, с марка, която се произвежда само за него. Законът на IBF e, че всеки може да играе с каквито си иска ръкавици по собствен избор. Кличко обаче предложи да играем с еднакви ръкавици, неговата марка. Ние обаче не можем да намерим до момента такива“, заяви Кобрата след официалната си тренировка в четвъртък.

„Това не е просто номер към мен. Това си е за негово удобство. Той си е направил тези 4 колана като негов монопол. Прави каквото си иска. Не дава допинг контрол на подготовка, а единствено след мача. Той може така да се напомпа, че за мача да се изчисти и след това да даде чиста проба“, допълни българинът.

Световният шампион обаче не му остана длъжен: „Няма да коментирам какво е казал Пулев, защото той го използва като оправдание. Все нещо не е наред, като пчелата, която ужилила Хей и му попречила да спечели боя между нас. Въпросите за допинга, неявяването на пресконференцията и проблемите с ръкавиците са само част от тези оправдания. Кой знае какво още ще измисли?“, каза той.

Времето за приказки и закани обаче свърши и на 15 ноември ще стане ясно има ли Пулев сили да победи Кличко. Официалното теглене показа, че Кобрата е с половин килограм по-тежък от своя съперник, но украинецът има ръстовото предимство.

„Кубрат е готов за мача. Повече от всякога“, обяви неговият треньор Михаил Таков. „Трениран е. Мобилизиран е. Колкото е голям залогът за брат ми, за Кличко е два пъти по-голям, защото носи тежката царска корона“, допълни малкият брат на Пулев – Тервел.

„Чувствам се отлично. Чувствам се готов. С Божията помощ и с българите зад мен, се надявам да успеем. Надявам се да го нокаутирам и да зарадвам всички българи“, изрази увереност и Кобрата. Той може да бъде сигурен, че милиони българи по цял свят ще му стискат палци тази вечер. От там нататък – всичко е в неговите ръце. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ще успее ли Кобрата в мача на живота си?