Ще спрем рекламите, но ще спрем ли вредните храни?

| от |


Вчера(12,10,13 г.) от Българската асоциация „Диабет“ изпратиха отворено писмо до здравния министър д-р Таня Андреева с искане да се забрани рекламирането на вредни храни, които са насочени директно към децата.

Според асоциацията, в България има около 520 000 хора с диабет! Още около 300 000 не знаят още за своя диабет или са с преддиабет…!

От асоциацията предлагат в проекта за Национална здравна стратегия 2014-2020 година да залегне създаването на мрежа от диабетни центрове в страната, където ендокринолози да наблюдават, лекуват и обучават болните от диабет.

Дори една такава забрана за рекламиране на вредни продукти да влезе в сила, едва ли би спряла приемането на най-разпространените, но и най-вредни храни у нас. Вижте какво е вредно за вашия организъм и преценете сами дали бихте се отказали от него.

Кренвирши – ужасно вредни. Няма кренвирши от месо. Това е комбинация от млени органи и мазнина, соя, сланина и вода, като месото много често е под 20%. Често в тях се откриват остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за организма добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др.

Майонеза френският специалитет е хубав, когато е домашно приготвен. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза, единствената естествена съставка там е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

Безалкохолни напитки особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове – ще си навредите по-малко.

Бяла захар и изкуствени подсладителибялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците почти не използват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, е че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.

Чипс/пържени картофи чипсът е калорийна бомба. Нищо полезно за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти.

Маргарин – съдържа хидрогенирано растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата, и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). Съдържа антиоксидантите е 320 и е 321, които са канцерогенни, както и фосфатидни концентрати, които разрушават червените кръвни телца

Вафли, пасти, кроасани и други подобни: Съдържание: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

Пастетсмлени остатъци, съдържа 50-70% мазнини.

Кетчупсъдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре в изключително малки количества,

Тестени солени изделия – съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, но съдържат много готварска сол, а тя е вредна за кръвното.
Бързи закуски – бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо.. – токсини, холестерол, лоши въглехидрати.
Разтворими напитки: разтворими сокове, всички бульони, разтворими чайове, пудинги.
Съдържание:100% изкуствени съставки.
Пушени меса/риба/колбасиизключително канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини.
Храни, съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ това е силна невро-отрова. Тя блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.
 
 
Коментарите са изключени за Ще спрем рекламите, но ще спрем ли вредните храни?