Ще издържи ли Източна Европа „великата шистова революция”?

| от |

7797081855_eb96e9e78f_bВ Румъния се състояха масови протестни акции. Полицията и вътрешните войски използваха сълзотворен газ за разгонване на манифестантите, държали в ръцете си лозунгите „Долу Понта!”, „Долу Бъсеску!”, „В Новата година без Понта и Chevron!”.

Сред манифестантите има ранени. За разлика обаче от антиправителствените акции в Киев, събитията в Букурещ не привлякоха голямо внимание на западните медии. Причината е проста: жителите на Букурещ са против овладяването на находищата за шистов газ.

Американската компания Chevron започна добив на шистов газ в селището Пунджшет въпреки протестите на местните жители. Използваният метод за добив предизвиква все по-силни протести и сред самите американци, като създаващ непосредствена заплаха за екологията, казва ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов:

– Последиците от този процес са доста опасни. Вие използвате огромно количество вода, в която добавяте химикали, попадащи след това във водопроводната система. В САЩ, щом добивът наближава градовете, нараства и съпротивата на еколозите.

Но това не притеснява представителите на Chevron, които не виждат нищо лошо в пренасянето на тази методика в басейна на Дунав и региона на Черно море.

Европейският съюз няма единодушие по въпроса за овладяването на находищата с шистов газ. Това е забранено във Франция, Чехия, Белгия, Ирландия и България. От реализиране на съответни проекти в Полша и Унгария се отказа американската компания ExxonMobil. А в други европейски страни еколозите вдигат все по-силна аларма, напомня специалистът по енергетика Алексей Громов:

– Опитът на САЩ в добива на шистов газ е далеч не универсален. В Европа положението е принципно друго. Първо, тук са други геоложките условия – те са по-малко изгодни от икономическа гледна точка. Второ, това са и евентуални екологически проблеми – при този добив е голяма вероятността от метаново замърсяване не само на атмосферата, но и на почвените води.

Не е за учудване, че и Еврокомисията призовава да не се форсират събитията и внимателно да се изучат въпросите на опазването на околната среда. Но Chevron продължава да диктува своите условия на Източна Европа.

Интересно е, че в Китай, който остро се нуждае от енергийни ресурси, запасите шистов газ се оценяват на един астрономичен обем от 36 трилиона кубически метра – т.е. почти 70 пъти повече от проучените от американците запаси в България, Унгария и Румъния. Но китайските компании – в това число и най-големите държавни – не бързат да овладяват тези „богатства”, имайки предвид високата стойност на работите и негативния икономически ефект, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Ще издържи ли Източна Европа „великата шистова революция”?