Ще искаме компенсации от ЕС при санкции срещу Русия

| от |

655-402-kristian-vigeninБългария е готова да поиска компенсации от Европейския съюз, ако се стигне до налагане на икономически санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна. Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин пред ресорната парламентарна комисия, предаде Mediapool.

Той не посочи какви биха били конкретните измерения на негативното въздействие за страната ни, като уточни, че се правят „анализи, за да имаме и количествена оценка как дадени санкции биха въздействали върху България“.

Кристиан Вигенин смята, че каквито и да са санкциите, те неизбежно ще ни засегнат.

„Ние ще бъдем една от няколкото страни, които ще бъдат най-силно засегнати и знаем от историята, че всякакви компенсационни механизми не могат да компенсират загубата на пазари, приходи, фалити на предприятия, които изнасят за руския пазар. При едни непропорционални мерки от страна на Русия може да се окажем в ситуация на нарушено подаване на газ и нефт, което поставя страната в много тежка ситуация“, каза още българският първи дипломат.

Според министър Вигенин „е неизвестно какъв би бил евентуален руски отговор“ на въведени от ЕС санкции. „Тази неизвестност дава сериозни поводи за притеснение от наша страна”, добави той.

България вече обяви, че не подкрепя санкции срещу Русия, но призна за легитимни новите управляващи в Киев и заяви, че няма да признае за легитимен референдума в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация.

В понеделник външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят новия пакет санкции срещу Москва, които на първия си етап ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна. Ако и те не доведат до резултат, ЕС вече обяви, че е готов да предприеме и по-тежки икономически санкции.

Българският външен министър обаче остава оптимист за решаването на кризата по дипломатически път.

 
 
Коментарите са изключени за Ще искаме компенсации от ЕС при санкции срещу Русия