Шега или не?

| от |

На първи април шегите и лъжите са навсякъде, включително в медиите. Но все пак: не всяка невероятно звучаща новина е първоаприлска шега. Дали ще познаете коя от следните осем информации е истина и коя – не? Експеримент на Дойче веле.

april-fools-day-wallpaper-11

N° 1: На 1 април 1998-ма Гернот Грим, кмет на град Ойтин в германската провинция Шлезвиг-Холщайн, обявява в местните медии, че вече трябва да бъде наричан кметица. „На жените дълго време им се налагаше да се примиряват с факта, че към тях се обръщат със съществителни в мъжки род. Сега става точно обратното. Оттук нататък ще има само общински съветнички, въпреки че при нас само 10% от тях са жени“, обяснява Грим. Дали тази публикация в медиите е била първоаприлска шега или пък не?

N° 2: На 1 април 2010 едно интервю внася истински смут сред жителите на Охрид. От него излиза, че кметът на града настоява за присъединяването към България, макар Охрид да е на стотици километри от границата. Македонското правителство отказало съдействие на Охрид при заплаха от наводнение и затова трябвало да помогне съседната държава, заявил кметът Александър Петрески пред българската агенция „Фокус“. Дали интервюто е истина или не? Въпросът може и да затрудни германската публика, но пък балканската би трябвало бързо да може да си отговори.

N° 3: В селцето Вюрхвиц в германската провинция Саксония-Анхалт на 1 април 2006 бил открит музей на сиренето, произвеждано с… екскременти на акари – въпросното сирене зрее заедно с хиляди акари, защото те отделят ензими, водещи до окончателната готовност на продукта. Почетен гост на тържеството била 90-годишната Лизбет Брауер, удостоена със званието „Кралица на сиренето с акари“. Освен това концертмайсторът на лайпцигската филхармония Франк-Михаел Ербен „трансформирал“ „Полета на бръмбара“ от Корсаков в „Полет на акара“. В музея освен другото можело да се видят и снимки на сирене с акари, което през 2004 дори летяло в космоса. Как ви се струва? Лъжа или истина?

N° 4: На 1 април 2004 от полицията в Карлсруе съобщават, че са открили мъж с рекордните 7,06 промила алкохол в кръвта. 33-годишният човек лежал в безсъзнание на тревата край работното си място. Негов колега съобщил за случая, след което били предприети съответните спасителни действия и само след няколко часа мъжът напуснал клиниката и си отишъл вкъщи. Дали това е първоаприлска шега?

N° 5: Норвежкият ежедневник „Верденс ганг“ съобщава на 1 април 1990, че едно телефонно обаждане помогнало на двама затворници в Осло да излязат на свобода. Приятел на двамата позвънил в затвора, представяйки се за висш полицай, и настоял за незабавното им освобождаване. Надзирателите реагирали веднага. „Просто се пошегувах и бях абсолютно изумен, когато вечерта срещнах приятелите си на улицата“, разказва пред вестника позвънилият. Какво мислите, дали вестникът си е направил шега?

N° 6: На 1 април 1987 холандският вестник „Траверсе“ предупреждава, че над град Хелмонд може да се изсипе метеоритен дъжд. Американският професор Лари Кук изчислил, че вечерта над града ще се изсипят небесни тела, най-вероятно към 20 часа. Лъжа или не?

N° 7: На 1 април 2001 пред южноанглийското крайбрежно градче Бийчи Хед изплувал „Титаник“. Местна радиостанция съобщила, че не става въпрос за самия „Титатник“, а за много точно негово копие, което се движило покрай брега.

N° 8: Последната информация е от „Меркише Одерцайтунг“, който на 1 април 2007 излиза със съобщението, че властите в град Мюлрозе, провинция Бранденбург, взимат строги мерки против секса на открито. Изданието посочва тогава, че ще бъде въведена глоба от 35 евро. В публикацията е цитиран кметът на града, който изтъква, че по време на летния празник в Мюлрозе градската служба за обществения ред имала сериозни проблеми с влюбените двойки, които се отдавали на страстите си на открито.

Отговорите:

N° 1: Това не е шега. В Ойтин наистина била предприета подобна мярка, но три месеца по-късно тя била отменена.

N° 2: Лъжа. Става дума за измислица на българската агенция „Фокус“, пред която кметът на Охрид настоял за официално извинение.

N° 3: Такъв музей наистина има.

N° 4: И това съобщение се оказва истина.

N° 5: Двамата наистина са били освободени от затвора.

N° 6: Първоаприлска шега.

N° 7: И това е лъжа.

N° 8: В Мюлрозе наистина били предприети строги мерки срещу секса на открито

 
 
Коментарите са изключени за Шега или не?