Шефът на Аржентинската централна банка подаде оставка

| от |

Директорът на Централната банка на Аржентина Хуан Карлос Фабрега подаде оставка, която бе приета от президента на страната Кристина Киршнер.

65-годишният Фабрега, със стаж в Централната банка цели 45 години, ще бъде наследен като шеф на Централната банка от Алехандро Ваноли, досегашен председател на Националната комисия по ценни книжа, съобщи прессекретарят на президентската администрация Алфредо Скочимаро.

Фабрега оглавяваше Централната банка от ноември 2013 г. Причина за оставката му бе острата критика, на която бе подложен он страна на президентката Киршнер, както и неустойчивата ситуация в аржентинската финансово-икономическа сфера, свързана с изострената дългова криза.

Върховният съд на САЩ задължи Аржентина да изплати 1,33 млрд. долара на собствениците на държавни облигации, които не се съгласиха с условията за реструктуриране на аржентинския външен дълг. Вследствие на това, страната на практика банкрутира, макар че Буенос Айрес отказа да обяви официално банкрут.

С оглед на новата ситуация в Аржентина бе приет закон за изплащане на външния дълг чрез Буенос Айрес и Париж, въпреки че държавните облигации бяха емитирани под юрисдикцията на САЩ. На 30 септември правителството на икономиката изплати част от дълга в размер на 161 млн. долара, като предложи на кредиторите да получат парите в аржентински, а не в американски банки. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Шефът на Аржентинската централна банка подаде оставка