Шарлота с малинов мус

| от |

Обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.  

Обичаме здравословната храна. Зеленчуците. Салатите. И не чак толкова здравословната. Сладките изкушения. Шоколада. Сладоледа. И месото. Пържоли, скара, барбекю. Морските дарове. Рибата. Картофите. Виното. Кафето. Палачинките…

Нашият апетит за нови вкусотии няма край, така както сме сигурни, че е неизчерпаемо вашето въображение. 

Затова продължаваме да очакваме вашите кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница : Chronicle.bgна страницата на рубриката във Фейсбук Кулинарни хроники или ни го изпратете на office@chronicle.bg.

A за най-добрите ще има награди от нашите партньори. Така че… готовииииии… старт!

Шарлота с малинов мус от Венцислава Славчева
10343539_518061751638991_3660268828933204652_n
Един пакет бисквити за тирамису (савоярди ) – 400гр.,
За блата – 3 яйца с стайна температура, 100гр. брашно, 100гр. захар.
За муса – 10 гр желатин предварително накиснат в студена вода , 400мл прясно мляко , 3 равни супени лъжици нишисте ( 40гр ), 1 жълтък 200гр ( 3/4 ) захар , 400- 500гр замразени малини + 150гр захар , 300мл студена сметана . 
За сиропа – 2ч.ч вода ,250гр захар (1ч.ч +1/4 )
Опечете пандишпановата платка – Разбийте с миксер трите яйца с захарта до кремообразна смес леко прибавете брашното и разбъркайте .Опечете на 180 гр . Охладете готовия блат разрежете на две .Аз съм използвала с форма размер 23см. Това може да го направите един ден по – рано за да си спестите време .
Приготвяне на муса – в съд сложете малините и захарта сварете , докато се размразят и се разтопи захарта. Не е необходимо да завират.Сложете в по голяма цедка (сито) полученото пюре и мачкайте докато се филтрира възможно най- много. Целта е да се премахнат семената на семките, ако смятате че няма да ви пречат просто пропуснете този етап. Целта е да се получи гладко пюре .Пригответе крема от млякото, жълтъка, захарта, разтвореното нишeсте ( в малко мляко ). Дръпнeте от огъня прибавете разтопения желатин, малиновото пюре. Охладете в хладилник като бъркате по често ( важно е !) и следете кога започва да се желира крема. Разбийте студената сметана, запазете в хладилник. Когато плодовия крем е полужелиран прибавете сметаната. Леко разбъркайте пазете обема на сместа.
В ринг или тортен обръч сложете една от платките сиропирайте и започнете да нареждате бисквитите , които предварително леко потапяйте в сирoпа .Не ги оставяйте да киснат – ще се раздробят !.Може малко да е трудно докато се наредят в началото .Слагайте ги поръсената страна с захар навън.Сложете 1/2 от крема. После ред бисквити.отново сиропирани и останалата част от крема .Сложете останала пандишпанова платка сиропирайте отново. Гарнирайте по ваш вкус с разбита сметана или… каквото искате. Охладете поне 6-7 часа преди да свалите ринга. Аз съм използвала шоколадов ганаш – 50 гр черен шоколад, 30мл течна сметана и 1 – 2 ч.л масло с стайна температура. Намажете фино платката с маслен крем охладете и залейте с охладения ганаш.
 
 

5 неща, които не знаете за Жизел Бюндхен

| от chronicle.bg |

Тя е една от най-известните моделки и красавица №1, когато говорим за приятелки и съпруги на звездите от NHL. Тя е Жизел Бюндхен.

36-годишната бразилка има до себе си куотърбека на Ню Инглънд Пейтриътс, които тази година направиха най-великия обрат на Супербуол 51.

Освен всичко, Наоми Кембъл и Клаудия Шифър описват бразилката със златни коси като единственият останал супермодел.

Бюндхен бе ангел на Victoria’s Secret между 2000 и 2007 г. Тя бе и сред основните лица, които защитаваха кандидатурите на Бразилия за световното първенство през 2014-а и за Олимпиадата през 2016-а.

Има обаче и много неща, които не знаем за нея. Например как е открита?

В галерията може да видите 5 малко известни факта за Жизел Бюндхен.

 
 

Плажовете, за които си мечтаем

| от chronicle.bg |

Преди няколко дни настъпи астрономическата пролет, а след броени часове ще преминем към лятното часово време. Всичко това просто ни подсказва едно – сезонът „Отслабвам за лятото“ е приключен и отстъпва място на „Отслабвам за Коледа“.

Започваме да броим дните до момента, в който ще легнем на шезлонга с коктейл в ръка, пред нас прозрачно синьото море ще се слива с небето, а горещ бял пясък ще гали стъпалата ни.

Тъй и тъй е ден за размисъл, защо пък да не изберем плажа – мечта за следващата морска ваканция. Нашите предложения – в галерията горе.

 
 

Как да кажем „Наздраве!“ на 50 езика

| от chronicle.bg |

Все по-лесно е да стигнем до другия край на света и да създадем нови приятелства. А думичката „Наздраве“, докато вдигате тост с традиционна местна напитка отваря много врати.

На много места по света можете да използвате английската дума “Cheers!”. Ето как да кажете „Наздраве“ на други 49 езика.

Език            Пише се        Произнася се

Африканс  Gesondheid  Ge-sund-hate
Албански   Gëzuar          Geh-zoo-ah
Арабски(Египет) فى صحتك:  Fe sahetek
Aрменски Կէնաձդ  Genatzt
Азербайджански Nuş olsun Nush ohlsun
Босненски Živjeli Zhee-vi-lee
Бирмански Aung myin par say Au-ng my-in par say
Каталунски Salut Sah-lut
Chamorro (Гуам) Biba Bih-bah
Китайски (Mandarin) 干杯 gān bēi Gan bay
Хърватски Živjeli / Nazdravlje Zhee-ve-lee / Naz-dra-vlee
Чешки Na zdravi Naz-drah vi
Датски Skål Skoal
Нидерлански Proost Prohst
Естонски Terviseks Ter-vih-sex
Филипински Mabuhay Mah-boo-hay
Финландски Kippis Kip-piss
Френски Santé / A la votre Sahn-tay / Ah la vo-tre
Галисийски Salud Saw-lood
Немски Prost / Zum wohl Prohst / Tsum vohl
Гръцки ΥΓΕΙΑ Yamas
Хавайски Å’kålè ma’luna Okole maluna
Иврит לחיים L’chaim
Исландски Skál Sk-owl
Ирландски Sláinte Slawn-cha
Италиански Salute / Cin cin Saw-lutay / Chin chin
Японски 乾杯 Kanpai  Kan-pie
Корейски 건배 Gun bae
Латвийски Priekā / Prosit Pree-eh-ka / Proh-sit
Литовски į sveikatą Ee sweh-kata
Македонски На здравје Na zdravye
Монголски Эрүүл мэндийн төлөө / Tulgatsgaaya ErUHl mehdiin toloo / Tul-gats-gAH-ya
Норвежки Skål Skawl
Полски Na zdrowie Naz-droh-vee-ay
Португалски Saúde Saw-OO-de
Румънски Noroc / Sanatate No-rock / Sahn-atate
Руски Будем здоровы / На здоровье Budem zdorovi/ Na zdorovie
Сръбски živeli Zhee-ve-lee
Словашки Na zdravie Naz-drah-vee-ay
Словенски Na zdravje  Naz-drah-vee
Испански Salud Sah-lud
Шведски Skål Skawl
Тайландски Chok dee Chok dee
Турски Şerefe Sher-i-feh
Украински будьмо Boodmo
Виетнамски Dô / Vô / Một hai ba, yo  Jou / Dzo/ Moat hi bah, yo
Уелски Iechyd da Yeh-chid dah
Идиш Sei gesund Say geh-sund

Унгарски Egészségedre или Fenékig  Egg-esh ay-ged-reh Fehn-eh-keg

 
 

Ох, стари сме… защото те правят 10!

| от |

Едно десетилетие измина като мигване с единия клепач и ние си мислим, че сме си същите, ама не сме… Защото сме с 10 години по-големи. И уж поумнели. Минаването на безгрижните лета се отразява, както на човешкото тяло и съзнание, така и на любимите guilty pleasure удоволствия, каквито са сериалите.

Вярвате или не, но много от любимите ви шоута направиха 10 години от старта си и дори след толкова време, за част от тях си спомняме с умиление. И с леко насълзяване на очите.

Ние сме избрали пет добри, вкусни, провокативни и да, КУЛТОВИ, сериала, които правят 10 тази година. А ние сме стари, но все така ги харесваме. Цък, в галерията горе са.