Шансове за прокудените

| от |

_72024017_72024016

Българите вече могат да работят свободно във всички страни от ЕС. От първия ден на Новата година девет европейски държави, включително Германия, Франция и Великобритания свалиха бариерите и премахнаха ограниченията за работа за българи и румънци. Нзависимо от това много квалифицирани работници от България вече са успели да се уредят да се трудят и припечелват в богатите европейски държави, в които заплатите са многократно по-високи.

Седем години откакто България е в клуба на богатите европейци, равносметката от очакваното с големи надежди членство на страната е тъжна. Досатъчно убедително доказателство за това е сравнението на доходите – средната годишна заплата в България е 4 400 евро, а в Германия – 42 000 евро. Тези неумолими цифри не се нуждаят от коментар. Към това можем да добавим още една тревожната констатация – в годините на европейското си членство по медийна свобода страната ни пропадна с 50 места и сега заема срамната 87-ма позиция в света. Бедност и погазване на демократичните принципи характеризират днес страната. Влошен е бизнесклимата, безработицата е опасно висока, здравеопазването и образованието са твърде далеч от това, което са били преди 25 години. Затова съвсем не е случаен фактът, че според проучванията, две трети от завършващите университетското си образование планират да напуснат страната.

Това не е новина. Съсипаната през годините на прехода икономика на страната лиши от правото на труд стотици хиляди. От 1989 г. насам над 2 милиона българи са напуснали страната за да търсят работа и прехрана в чужбина. Загубата на този огромен човешки ресурс – четвърт от населението на страната, доведе до незапомнен демографски срив – най-голям в света. Над милион българи работят в южноевропейските страни и Германия при ниско заплащане, без здравно и социлно осигуряване. Сега, след отпадането на ограниченията, се очаква нова емигрантска вълна. Като най-привлекателни дестинации се очертават Германия и Великобритания, в които безработицата е ниска и има много незаети работни места. Институтът по демокрация в Лондон прогнозира, че най-малко 385 000 нови мигранти от България и Румъния ще се преселят във Великобритания през следващите пет години. Според Германската агенция по заетостта в страната ще пристигнат около 180 000 нови трудови мигранти от двете страни. В Берлин смятат, че няма основания за кошмарен сценария. Но в Лондон настроенията са по-скоро враждебни. Британският премиер Дейвид Камерън обяви нови рестриктивни мерки срещу гражданите на двете страни: от спирането на кредитите за студентите и парите за безработица за пришълците, до екстрадирането на бездомните и просяците обратно в родните им страни. Имигрантите от България през първите три месеца от престоя си в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни.

Различен е ракурсът от който гледа на пролема авторитетното британско списание “Иконъмист”. “Добре сте дошли!” – така седмичникът е озаглавил отворено писмо до българите и румънците. Британските политици роптаят срещу европейските правила за свободно движение, които ще ви позволят да влезете във Великобритания и бързат да направят по-трудно за вас кандидатстването за британски социални придобивки. Почти половината от британците вярват, че тяхното правителство трябва да ви забрани да влизате в страната, въпреки че това противоречи на законите.Но вие сте добре дошли, отбелязва седмичникът. “От името на родината на „Икономист“ ние ви каним да дойдете и да работите тук. “Източноевропейците водят до икономически растеж и до намаляване на дълга”, подчертава списанието.

Противоречиви, но по-скоро позитивни са отгласите и в Германия. Според директорът на берлинския Институт за демография и развитие Райнер Клингхолц пристигналите от България са по-скоро с добра квалификация – 55 на сто от тях са със средно специално или висше образование. Експерта по миграцията Клаус Цимерман на свой ред твърди, че свободата за избор на работно място за румънците и българите е „добър шанс“ за германския трудов пазар. Има, рзбира се и скептични становища като това на Тило Сарацин – бивш член на Управителния съвет на Бундесбанк, който твърди, че идеята за свободно придвижване в ЕС и правото за получаване на социални помощи в приемната страна взаимно се изключват.

Мнозинството специалисти в България смятат, че новите правила няма да доведат до окуражаване на потенциялните емигранти. Онези, които са искали да заминат, вече са го сторили. Особено неприятен е обаче фактът, че много лекари, при това високо квалифицирани, се отправят към Германия. С това продължава съсипването на и без друго болното ни здравеопазване. Цветът на нацията продължава да се пилее по света, заключва материала си Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Шансове за прокудените