Шаламанов: Катастрофални последици от старата техника

| от |

„Катастрофални последици“ очакват българските въоръжени сили, ако не се освободят скоро от зависимостта си от стара руска техника и поддръжка, заяви българският министър на отбраната Велизар Шаламанов в интервю за Би Би Си.

Министърът говори пред британската телевизия на фона на словесната война между България и Русия заради руската намеса в Украйна и руския натиск за ускоряване на работата по газопровода „Южен поток“, който ще преминава през България.

Като страна членка на ЕС и НАТО с традиционно силни връзки с Русия България върви по опънато въже между Изтока и Запада. България замрази работата по руския проект за газопровод през август под натиска на ЕС и САЩ. Според Русия работата на място продължава.

Напрежението между България и Русия нарасна, когато президентът Росен Плевнелиев нарече Русия „националистическа и агресивна държава“ заради намесата й в Украйна. Твърдения на министъра на отбраната Шаламанов, че България може да купи стари самолети F-16 от Италия или Гърция или „Юрофайтъри“ от Португалия, накараха руския вицепремиер Дмитрий Рогозин да реагира в Туитър: „Новини от България: някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки отново да предаде Русия.. .в полза на „Ийгъл“ втора употреба“.

Коментарът предизвика реакция от българския външен министър Даниел Митов, който заяви, че подобни думи са „изключително недостойни, противоречат на добрия тон и показват… липса на уважение към българските институции“, припомня Би Би Си.

В интервюто си пред британската телевизия Шаламанов заяви, че зависимостта от стара съветска техника, която се нуждае от резервни части и ремонт в Русия, е резултат от 10-15-годишно лошо управление на българските въоръжени сили. В резултат на това в настоящата безизходица между НАТО и Русия заради ролята й в конфликта в Украйна България трябвало да зависи от съседите си, Гърция и Румъния, за охраната на собствените й граници в Черно море.

След изборите на 5 октомври в България ще бъде сформирано ново правителство, което дава необичайна свобода на Шаламанов да изрази мнението си за състоянието на въоръжените сили. „Критичната област е конкретно въздушната отбрана. Защото всички радари, всички ракетни комплекси „земя-въздух“ и изтребители зависят много от ремонта на двигатели и друго оборудване в Русия“, смята Шаламанов. Той посочи конкретно застаряващия флот от изтребители МиГ-29 на България.

В момента страната ни заделя само 1,3% от ежегодния си бюджет за отбрана спрямо целта на НАТО за поне 2%, увеличена на последната среща на върха в Уелс. Размерът на българските въоръжени сили намаля под 30 000 военнослужещи спрямо 110 000 през 1999 г, припомня Би Би Си.

Шаламанов говори за „силната уязвимост“ на България заради конфликта в Украйна, но уточни, че положението със сухопътните й сили „не е толкова драматично“, тъй като военната индустрия може до голяма степен да обслужва нейното оборудване от съветската ера като танковете Т-72. Той обаче изрази безпокойство заради проруските настроения в България.

На изборите миналата седмица „няколко партии… поставиха като по-голям приоритет сътрудничеството с Русия и присъединяването към Евразийския съюз, отколкото подобряването на нивото ни на интеграция в НАТО и ЕС. Това създава напрежение и… недоразумения, включително във въоръжените сили“, отбеляза той.

Помолен да отговори на коментарите на Шаламаов, лидерът на проруската партия „Атака“ Волен Сидеров определи министъра на отбраната като „американски агент“. /Би Би Си, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Шаламанов: Катастрофални последици от старата техника