Северна Корея се съгласи да се възобновят срещите между членове на семейства от двете страни

| от |

Северна Корея се е съгласила да се възобновят срещите между членове на семейства, разделени след края на Корейската война от 1950-53 г., обяви днес южнокорейското министерство на националното обединение.
1

Според съобщението, Пхенян предлага тези срещи да се състоят след честването на лунната Нова година, която настъпва следващата седмица.

Това не е първият знак за затопляне на отношенията между двете Кореи. Само преди дни Пхенян предложи смекчаване на тона и туширане на войнстващата пропаганда, която прехвърча над 38-я паралел. Възможно това да е белег на фундаментална промяна, но наблюдателите отказват да се ангажират с оценка, защото споменът за екзекуцията на чичото на Ким Чен Ун още е пресен и идва ред на традиционната успешна дипломация, компенсирала конфронтацията над 50 години с помощта на ООН и Червения кръст.

Под маската на заплаха от военни учения на съюзническите части в района на Югоизточна Азия, Пхенян също прави военни маневри. С настъпването на Лунната нова година, идва и времето за сеитба. Пекин вече дава несравнимо по-малко помощи на комунистическата държава и за посевите на корейците могат да се погрижат само южнокорейците.