Северна Корея обвини САЩ за решението на ООН да проучи нарушаването на човешките права в границите й

| от |

В своe изявление в четвъртък Министерството на външните работи на Северна Корея нарече решението на ООН да проучи нарушаването на човешките права в страната „гибелна политическа провокация” и обвини САЩ за въвеждането на решението, въпреки че то бе изготвено от ЕС и Япония, пише вестник The Guardian.

Анонимен говорител на министерството съобщи, че Северна Корея ще повиши значително военния си капацитет в знак на протест срещу одобрената в ООН резолюция, която осъди нарушенията на правата на човека в страната, допълва Асошиейтед прес.

Комисията по правата на човека към Общото събрание на ООН одобри във вторник резолюция, която призовава Съвета за сигурност да отнесе въпроса за тежкото положение с човешките права в Северна Корея пред Международния наказателен съд. Преди гласуването пратеник на Северна Корея заплаши с ядрен опит.

Външното министерство в Пхенян обяви вчера, че одобрението на резолюцията е „сериозна политическа провокация“, организирана от САЩ, и че военният капацитет на Севера ще бъде подсилен по „неограничен начин“, за да се справи с враждебността на Вашингтон.

Северна Корея е използвала подобна реторика и в предишни случаи, когато е имало повишено напрежение с други страни, припомня АП.

 
 
Коментарите са изключени за Северна Корея обвини САЩ за решението на ООН да проучи нарушаването на човешките права в границите й