Северна Корея изстреля две балистични ракети

| от |

Северна Корея е провела изпитания на две балистични ракети миналата нощ, съобщиха южнокорейските медии, позовавайки се на данни на Министерство на отбраната на Южна Корея.

1

Ракетите, след като са изминали около 650 км, са паднали в Японско море. През последните седмици КНДР изстреля серия от ракети с малък обсег на действие като протест срещу продължаващите ежегодни военни учения между Вашингтон и Сеул. Пхенян твърди, че ученията са подготовка за инвазия срещу КНДР.

Както отбелязват от ведомството, вероятно това ​​са били балистични ракети от типа „Rodong” със средна далекобойност, способни да поразяват цели на разстояние от 1 до 1500 км.

Говорител на военното министерство на Южна Корея обяви, че Северна Корея за първи път е изпробвала ракети от този клас от 2009 година насам. Говорителят допълни, че полетът на ракетите е бил около 650 километра в района на източното крайбрежие на Северна Корея. Не е ясно къде са паднали ракетите. Смята се, че са изстреляни от мобилна установка.

През последните дни, Северна Корея не за първи път, провежда ракетни изпитания. Така, на 23 март 16 ракети с малък обсег бяха изстреляни в Японско море. Ден по-рано в същия район бяха изстреляни 30 ракети.

2
На теория се смята, че КНДР има около 300 ракети „Родонг“, които могат да носят ядрени глави щом веднъж Пхенян успее да направи толкова малък атомен заряд. Ракетите могат да поразяват цели на повече от 1200 километра, което означава, че могат да достигнат до Япония и ключови американски военни бази в страната.

Тестът е на фона на четвъртата годишнина от потапянето на боен кораб на Южна Корея. Сеул и други държави обвиняват Пхенян, че е торпелирал кораба. КНДР отхвърля обвиненията. Тогава загинаха 46 моряци.