„Северен поток“ е достатъчен за нуждите от газ на Европа

| от |

Решението на Русия да пренасочи „Южен поток“ отразява слабото търсене на руски газ за Европа, която иска да намали зависимостта си от Русия, посочва в съобщение рейтинговата агенция „Фич“.

Големите енергийни компании не искат да подпишат дългосрочни договори за внос на газ, твърдят експерти. „Това е така, защото търсенето на газ е циклично и структурно слабо, тъй като пазарната икономика се движи в полза на други източници на производство на електроенергия. Обемът на газ, доставен до Централна Европа през Украйна е намалял през последните месеци, докато обемите на газопровода „Северен поток“ през Германия са се увеличили. Ако се вгледате в мощностите, европейското търсене на руски газ може да бъде удовлетворено в средносрочен план от газопровода „Северен поток“ и газопровода през Украйна“, обясниха от агенцията.

В допълнение експертите са изчислили, че консумацията на газ от енергийните компании постепенно ще намалява през следващите десет години.

„Газът, който ще преминава по нов маршрут през Турция, може да се изнася за Гърция и Италия. „Този план може да е положителен за Турция, която ще стане основна транзитна страна. Но в същото време, не се наблюдава допълнително търсене от страна на Гърция и Италия“, посочват от агенцията. В допълнение експертите отбелязват, че „Газпром“ ще стане по-зависима от Турция. /ТАСС.БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за „Северен поток“ е достатъчен за нуждите от газ на Европа