Северен Кипър: Между Турция и Европа

| от |

809px-TRNC_border

Северен Кипър е една от най-старите полупризнати държави. Тя обяви своята независимост през ноември 1983 година. Въпреки това, за изминалото време суверенитетът на Северен Кипър е признат само от Турция. И в обозримо бъдеще, тази ситуация надали ще се промени.

Кипър става независима държава през 1960 година. Тогава тя е разделена на две самоуправляващи се общности – турска и гръцка. При това, сред гръцкото население е популярна идеята за присъединяване към Гърция. Това допринася за увеличаването на напрежението между общностите. А през 1974 г., в Кипър е организиран преврат.

Веднага след това, под предлог за възстановяване на конституционния ред, Турция въвежда войски на острова, вземайки под контрол повече от една трета от територията му. Фактически, Анкара решава да предприеме тази стъпка, за да не допусне обединение на Кипър и Гърция. През февруари 1975 г. в контролираната от Турция зона е провъзгласена Турската Федеративна държава на Кипър. А през 1983 г. турският сектор се обявява за независима държава – Турска република на Северен Кипър. Коментира политологът Станислав Тарасов:

– Турция изхождаше от своите геополитически представи. Нали по време на Османската империя, Кипър и повечето от островите в Егейско море, които сега принадлежат на Гърция, са били контролирани от турците. При това, почти 600-годишната история на Османската империя е довела до факта, че на много острови в Егейско море и в Кипър има големи турски общности.

През 1983 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, според която Турската република на Северен Кипър е незаконно образувание. При това, въпреки че, страните водят преговори за обединение, всъщност всяка от тях има свои собствени причини, да запази статуквото. Разказва политологът Алла Язкова:

– Eдно време, когато беше повдигнат въпросът за присъединяването на Кипър към ЕС, тогавашният генерален секретар на ООН Кофи Анан разработи план за обединяването му в рамките на Европейския съюз. Но тъй като южните кипърци се опасяваха от голямо внедряване на Турция в Кипър, те гласуваха против едновременното влизане.

Ако северната и южната част на острова се обединят в рамките на една държава-членка на ЕС, това ще създаде много проблеми за Турция. Например, турските граждани ще трябва да получат виза за да посетят Северен Кипър. За Анкара би било равносилно на загуба на част от територията, която тя е свикнала да смята за своя.

Самите жители на северната част на Кипър също не са готови да отслабят връзките си с Турция заради сближаване с ЕС. При това избухналата в Република Кипър финансова криза го направи много по-малко привлекателен за северняците. Освен това, на шелфа Кипър бяха открити запаси на въглеводороди. Гръцките кипърци не горят от желание да споделят печалбите от продажбата им с жителите на Севера. Така че, в обозримо бъдеще решение на кипърския проблем надали да бъде намерено.
Гласът на Русия