„Сестри Палавееви” донесоха и „Цветето на Хеликон” на Алек Попов

| от |

Романът „Сестри Палавееви в бурята на историята” („Сиела”) е новият носител на наградата „Цветето на Хеликон”. Нейният автор Алек Попов добави още една „стрелиция” към предишната – за „Черната кутия”.

DSC_0378_800x532

Церемонията по връчването на наградата беше предшестван от безпрецедентен флашмоб, посветен на Световния ден на книгата и авторското право. Стотици приятели на книгата получиха безплатни фланелки с надпис „Аз чета всеки ден! А ти?” от базираната на столичния булевард „Витоша” мобилна книжарница „Хеликон” . Шествието на четящите завърши пред книжарницата на „Хеликон”, която се намира на бул. „Патриарх Евтимий” 68.

iunkerНаградата на Алек Попов беше връчена от друг неин кавалер – Захари Карабашлиев.

„Честит ден на книгата. Надявам се това да е последният път, в който авторите на награждавания са на втория етаж, вместо на първия, където ни е мястото. Там ни е мястото – при читателя, а не над него. Благодаря на семейство Панайотови. Вие сте нещо, което наистина ни е липсвало толкова много време. Вие сте вече институция, благодаря ви за това, което правите.
На Алек Попов, с най-голяма радост, връчвам тази най-скъпа награда, която е наистина безсребърна, но е диамантена. Това са сърцата на читателите. Книгата я знаем всички. Това са „Сестри Палавееви“, №1. Очакваме съвсем скоро продължението. Благодаря ти за прекрасното изживяване”, заяви Карабашлиев, който в момента е главен редактор на издателство „Сиела”.

Алек Попов благодари на домакините от „Хеликон” и на издателя си „Сиела”.

„Вече имам едно такова „Цвете“ и това е наистина вълнуващо, защото това е обратната връзка с читателя, другата страна на писането. За да има литература, трябват две неща. Някой да седи и да пише, както и някой да го чете. Защото магията на литературата се ражда в главата на писателя, но и в това, което читателят изпитва по време на четенето. Това е уникално, много интимно преживяване, което не може да се сравни с нищо.
Много пъти съм казвал, ние гледаме най-популярните в момента изкуства, кино и телевизия, но винаги, когато гледаме един филм, ние виждаме нещо, което някой друг е видял, т.е. режисьора. Ние сме вкарани в тази реалност. С книгите нещата стоят по съвършено различен начин – на практика всеки един читател е своеобразен режисьор. Това, което се прожектира, това, което вижда, когато чете, защото четенето е едно съпреживяване, е уникално. Няма два еднакви прочита. Така че ние писателите задаваме една матрица, а после всеки я чете индивидуално, всеки вижда неща, които не всеки може да види.
Една книга, независимо колко е хубава, все пак по някакъв начин трябва да достигне до читателите, за да разберат те за нейните качества. Аз, разбира се, смятам, че не си и струва прекалено да се рекламират книги, които ще оставят, в крайна сметка, в читателите едно разочарование. Това е лоша услуга за литературата. Но това, което правят издателства като „Сиела“, дистрибутори, книжари като „Хеликон“ – това са наистина нещата, които съхраняват българската литература и които ще предопределят нейния възход и успех в бъдеще. Това е, благодаря ви”, сподели авторът на „Сестри Палавееви в бурята на историята”.

Алек Попов е и първият български писател спечелил два пъти наградата за нова българска художествена проза „Хеликон” – „Ниво за напреднали” и „Сестри Палавееви…”. Той е и първият носител на наградата „Четящият човек” (2012), която се връчва по време на откриването на едноименния фестивал в Бургас.
„Цветето на Хеликон” се връчва на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Наградата е „безсребърна” и я печели тази от 12-те номинирани книги, от която в книжарниците на „Хеликон” са продадени най-много екземпляри. Така решението на едно експертно жури бива допълнено с „гласа на хората”.
Тази процедура, опираща се на реалните продажби, може да гарантира точната преценка на читателите като изключва манипулациите с гласуване и предпазва от налагането на популистки текстове без естетическа, морална или интелектуална стойност.

Сред носителите на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим, Георги Господинов…

Статуетката на стрелицията, вплетена в слънчев диск, е дело на бургаския скулптор Огнян Петков. Тя е символ на наградата „Цветето на Хеликон” и е израз на хармония и съвършенство.

След „Сестри Палавееви…” в челната тройка по продажби се нареждат „Радикална еврейска енциклопедия” („Изток-Запад”) на Петър Волгин и „Апарат” („Сиела”) на Васил Георгиев.

 
 
Коментарите са изключени за „Сестри Палавееви” донесоха и „Цветето на Хеликон” на Алек Попов