Семейният живот предпазва жените от тежки сърдечносъдови болести

| от |

Омъжените жени са с 28 процента по-малък риск от смърт от сърдечносъдови болести в сравнение с неомъжените, установи проучване на Оскфордския университет, цитирано от в. „Гардиън“.

santé-coeur

Това се дължи на факта, че когато дамите имат партньор до себе си, той много често ги окуражава да потърсят лекарска помощ в много ранен етап от развиване на здравните проблеми. Оскфордският екип, воден от д-р Сара Флауд, изследвал медицинските данни на 730 хиляди жени, чиято средна възраст била 60 години. В период от 9 години 30 хиляди от тях развили болести на сърцето, а 2000 починали, вследствие на тях. При направените анализи проличало, че процентът на смъртните случаи при омъжените жени бил с една трета по-малък от този на останалите.

Освен че партньорът окуражавал половинката си да потърси своевременно медицинска помощ, той бил ценна опора при възприемането на по-здравословен начин на живот. Близкият човек също следял за редовното взимане на предписаните на брачната партньорка лекарства.

Изследването установило, че и задомените и незадомените жени имали еднакъв риск да развият сърдечни болести. Но шансът от смъртен изход при омъжените бил с 28 на сто по-малък.

 
 
Коментарите са изключени за Семейният живот предпазва жените от тежки сърдечносъдови болести