СЕМ се двоуми дали да разреши на БНР програма на турски в Кърджали

| от chronicle.bg |

БНР поиска разрешение от СЕМ за пускането на нова регионална радиостанция в Кърджали, която да излъчва програма и на турски език.

Програмата на Радио Кърджали ще се излъчва на ултракъси вълни /УКВ/ на честота 90.0 мегахерца. Първоначално програмата ще бъде с продължителност 6 часа. От тях – 3 часа на турски език и 3 часа на български език. През останалата част от денонощието – 18 часа, ще се излъчва програма „Хоризонт“, посочват от радиото в съобщение до медиите.

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ продължават да се излъчват на другите честоти, на които се излъчват и в момента, а програмата на турски език ще бъде същата, която продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България, посочват от БНР. За нея има издаден от СЕМ лиценз от 31 октомври 2005 година.

„Програмата на български език на Радио Кърджали ще се създава в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР.

Документите за Радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят напълно на Закона за радио и телевизия, според експертите на СЕМ“, посочват от радиото.

Междувременно СЕМ отложи решението си за лиценза на новата регионална радиостанция, защото не беше в пълен състав. Докато протичаше заседанието, членове и симпатизанти на ВМРО протестираха пред сградата на СЕМ заради програмата на турски език.

Срещу програмата на турски възрази и Мария Стоянова от регулатора, според която разделението на програмата на български и турски не допринася за интеграцията. Иво Атанасов също изрази притеснение относно обема на програмата.

 
 
Коментарите са изключени за СЕМ се двоуми дали да разреши на БНР програма на турски в Кърджали