Седемнайсет страни готови да приемат сирийски бежанци

| от |

Седемнайсет страни са готови да приемат сирийски бежанци, съобщи в Женева Антонио Гутиерес, върховен комисар за бажанците в ООН на специална пресконференция.

Става въпрос за Австралия, Австрия, Канада, Финландия, Германия, Унгария, Люксембург, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария, Дания, Франция, Съединените щати и Мексико.

Гутиерес уточни, че Мексико ще помогне единствено финансово. Комисарят отправи апел към международната общност за „спешни международни действия“ за да се помогне на съседните на Сирия страни, които са изправени пред тежки икономически и социални последствия след като са приели над 2 милиона сирийски бежанци от началото на конфликта през март 2011. Става въпрос за Ирак, Йордания, Ливан, Турция и Египет.

Представителите на 135 страни, 7 международни организации, Световната банка, 9 агенции на ООН и 29 неправителствени организации са взели участие в срещата. Присъствали са още министрите на външните работи на Ирак, Йордания и Турция, представител на иракския регион Кюрдистан, социалният министър на Ливан и заместник-министърът на външните работи на Египет.

 
 
Коментарите са изключени за Седемнайсет страни готови да приемат сирийски бежанци