Сдружение предлага преименуване на Благоевград на Цар Самуил

| от |
Сдружение „Азбукари” предлага промяна на името на Благоевград на „Цар Самуил“. Повече от 4 000 души са подкрепили идеята в социалната мрежа „Фейсбук”, пише дир.бг.
В свое открито писмо до президента Росен Плевнелиев, цитирано от „Фокус“, инициаторите отбелязват:На 6 октомври 2014 г. целият български народ очаква едно достойно отбелязване на 1000-годишнината от трагичната гибел на великия български цар Самуил.

В сложната политическа обстановка тази годишнина бе оставена на заден план в ежедневието на отговорните обществени лица, които не си дават сметка, че протоколните мероприятия не са достатъчни, за да почетем една такава значима историческа личност за България.

Ето защо ние, група граждани, инициирахме тази подписка в социалните мрежи с надеждата, че паметта на българския цар Самуил изисква особен, знаков жест за цялата нация и за българските малцинства в чужбина.

Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил”, давайки си сметка, че това ще бъде значимо събитие както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности.

Как точно ще е името (Цар Самуил или Самуиловград) не е най-важното. Основното е, че всички заставаме зад името на българския цар Самуил, което ще бъде почетено 1000 години след трагичната му кончина по един подобаващ начин.

Дебатът за промяна името на Благоевград тече отдавна, но се търсеше най-доброто като име и повод за преименуването му, предвид собствените думи на Димитър Благоев:

Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин…”, които той произнася на 10 декември 1917 г. в парламента.

Ето защо се обръщаме към Вас, във връзка с чл. 98 от Конституцията на Република България: „Президентът наименува обекти с национално значение и населени места”, да уважите искането на този инициативен комитет и да подготвите указ, с който на 6 октомври 2014 г. Благоевград да бъде преименуван, по повод 1000 години от трагичната кончина на българския цар Самуил”.

 
 
Коментарите са изключени за Сдружение предлага преименуване на Благоевград на Цар Самуил