Сделка на десетилетието: Shell купува BG Group за 70 млрд. долара

| от |

Петролният гигант Shell е на път да осъществи една от най-големите сделки в историята на компаниите, обработващи природни богатства.

Компанията съобщи късно снощи, че се е се е съгласила да купи британската газова компания BG Group (British Gas) за 47 млрд. паунда или около 70 млдр. долара, съобщава Ройтерс.

В съвместно изявление двете компании съобщиха, че в рамките на препоръките по сделката Shell ще плати по 383 пенса в брой и 0,4454 в акции Shell B за всяка BG акция.

След сделката BG акционерите ще притежават около 19% от новата група.

Компанията обаче е под натиск от месеци заради намаляващите газови резерви в Египет и ниските цени на петрола. Именно заради спада на цените тя продаде своите газопроводи в Австралия през миналата година.

Компанията си е поставила обаче амбициозни цели за растеж. Тя оперира редица многомилиардна проекти в Бразилия, Източна Африка, Австралия, Казахстан и Египет.

Британската компания се оценява на около 42,5 милиарда евро, а Shell има пазарна капитализация от 186,5 млрд. евро. Сливането ще намали изоставането на Shell от лидера в промишлеността ExxonMobil, който се оценява на около 330 млрд. евро./ Money.bg

 
 
Коментарите са изключени за Сделка на десетилетието: Shell купува BG Group за 70 млрд. долара