Сблъсъци между демонстранти и полиция в Истанбул

| от |

Полицията в Истанбул употреби сълзотворен газ срещу група демонстранти, които не са съгласни с изграждането на джамия в парка Велидебак в азиатската част на града.

Демонстрантите опънаха палатки близо до парка Оскудар в опит да попречат да влезе един камион, който превозвал генератор и строително оборудване.

Полицията постави барикади в близост до мястото, където трябва да се построи джамията и употреби сълзотворен газ, за да се разпръснат демонстрантите. Някои турски медии съобщиха, че полицаите са използвали срещу демонстрантите и палки.

Административният съд издаде нареждане за спирането на действията около изграждането на религиозния храм с аргумента, че паркът има статут на защитена зона. Градоначалникът на Оскудар отказа да спази нареждането, като заяви, че в парцелите до парка може законно да се строи, тъй като теренът е собственост на общината.

В началото на месеца местни активисти събраха почти 80 000 подписа против изграждането на джамията, макар че общинските власти дадоха одобрението си за проекта. Предвижда се премахване на защитения статут на парка и в него да се правят сватби и тържества, а също и театър на открито.

Паркът Велидебаг е един от малкото зелени пояси в азиатската част на Истанбул.

През май миналата година еколозите започнаха протести в Истанбул в парка Гези, за да попречат на изсичането на дърветата в рамките на проект за реконструкция на площад „Таксим“. Тогава протестът прерасна в масови антиправителствени протести в цяла Турция. Няколко души загинаха, а хиляди бяха ранени./МИА

 
 
Коментарите са изключени за Сблъсъци между демонстранти и полиция в Истанбул