Саудитска Америка

| от |

photo_verybig_21070

Анализът е публикуван в специализирания икономически сайт „Финмаркет“

Много скоро Съединените щати ще станат световен шампион по добив на петрол.

Шистовата революция в САЩ тече на пълни обороти. През тази година статистиката регистрира най-големият приръст на добива на петрол в САЩ от началото на неговото промишлено разработване през 1859. Обемът на производство вече достигна своя 25-годишен максимум. Скоро американската икономика ще получи много евтини ресурси и оживлението не е далеч.

Изглежда, че всички пророчества за енергийната независимост на САЩ ще се сбъднат по-рано, отколкото очакваха най-големите оптимисти. Миналата седмица официалните представители на Саудитска Арабия и останалите страни от Персийския залив за пръв път признаха тъжната истина, че бумът на добива на шистов петрол в Америка вече се отразява на цените на „черното злато“.

Благодарение на нарасналия добив в Северна Дакота и Тексас през октомври тази година САЩ за пръв път от десет години произведоха повече петрол, отколкото са внесли. Топ-мениджърът на италианския петролен гигант ЕНИ и старши научен сътрудник в Училището Джон Кенеди Леонардо Мауджери твърди, че САЩ могат да изпреварят Саудитска Арабия като водещ световен производител на петрол още през 2017.

Но е напълно реално това да се случи и по-рано. Добивът на петрол достигна 25-годишния си максимум, а растежът на производството през тази година ще бъде най-големия в американската история, пише Марк Пери от Мичиганския университет.

Управлението за енергийна информация съобщи в сряда, че за първата седмица на декември САЩ три дни поред са произвеждали над 8 милиона барела петрол дневно. Сега САЩ ще произвеждат средно по 7,5 милиона барела дневно, това е с милион повече, отколкото през миналата година. В резултат на тази бързонарастваща производителност през декември обемите на добив ще се покачат до най-високото равнище за повече от 25 години, а ежегодният приръст ще бъде най-голям от началото на промишления добив на суров петрол в САЩ през 1859.

Шистовата революция на „Саудитска Америка“ ще бъде главната причина за бързия растеж на американската икономика, убеден е Пери.

Дейвид Дан от Университета на Бирмингам и Марк МакКлелънд от фондация „Рейгън“ предвиждат завръщането на славата на САЩ като суперсила. Влиянието на днешните главни световни износители на петрол и газ ще намалява в този чуден свят, а американците ще извоюват своята енергийна независимост и ще възстановят своите производствени мощности благодарение на евтините ресурси.

 
 
Коментарите са изключени за Саудитска Америка